Minoră ameninţată cu moartea prin SMS Recomandat

Miercuri, 08 Ianuarie 2020 16:25
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Scenariu de groază, în care trăiește de două săptămâni o familie din localitatea Schela. Una dintre fiice, o minoră în vârstă de doar 13 ani, este amenințată și hărțuită zilnic din prima zi de Crăciun. Până acum a primit aproape 800 de mesaje de amenințare cu moartea sau cu violul. Mesajele sunt trimise prin intermediul unei aplicații tellonym, care anonimizează expeditorul mesajelor.

Familia tinerei este disperată și n-o pierd din ochi. „M-a anunțat fiica mea că nepoțica mea de 13 ani primește niște mesaje după o aplicație, mesaje cu amenințare, cu violul, cu moartea, că o prinde, că o violează, că o taie bucăți, îi scoate organele, o pune în sac, mi-o aruncă peste gard. Mesajele au continuat, până la ora actuală sunt peste 700 și ceva de mesaje. Am început și eu să fac investigații. Mi-am dat seama că este cineva dintre vecini pentru că știa tot ce se întâmplă și în afara casei, dar și în casă, în dormitorul fetelor. Am ajuns cu bănuielile la un vecin. Cel care a trimis mesajele s-a și autoincriminat, el a scris «Ştiu că ai două telefoane și un laptop cumpărat de mama ta de la fratele meu”. Episodul cu laptop-ul respectiv m-a făcut să țintesc către acea persoană pentru că am găsit în laptop multe imagini și filme pornografice”, spunea Nicolae Milea, bunicul fetei.

Și mama fetei susține că tot spre acel vecin, este vorba despre un bărbat de circa 40 de ani, necăsătorit, fratele celui de la care a cumpărat laptopul, i se duc bănuielile. Și ea este terorizată de faptul că este evident din mesaje că cel care le trimite avea acces vizual la dormitorul fetelor. „Vede și cum sunt îmbrăcate în pat, i-a şi scris asta, de aia am și pus acum perdele. Stăm cu grijă, în teroare stăm, nu mai am curaj să las fata să plece singură. Va începe acum școala, o să stau după ea. Se poate oricând întâmpla ceva”, spunea Nicoleta Faraonescu, mama fetei.

Familia a anunțat poliția, dar luați la întrebări, suspectul și fratele lui au negat totul. „Am arătat și telefonul la poliție. Eu îi înțeleg că le e teamă, dar ce au cu mine, nu eu sunt vinovat. Nici nu știu de aplicația asta. Mi-am luat și avocat. Eu sunt bolnav, vai de mine, nu de astea fac eu“, spunea bărbatul. Familia acestuia va da în judecată familia fetei pentru că îi hărțuiesc. Deocamdată polițiștii au deschis un dosar penal. „Părinții minorei au depus în data de 26 decembrie o plângere la postul de poliție din localitatea de domiciliu, plângere în baza căreia s-a întocmit un dosar penal având ca obiect săvârșirea infracțiunii de amenințare“, a precizat cms. șef Gabriela Costin, IPJ Galați.

Psihologii susțin că în aceste condiții, minora trebuie să fie consultată şi să primească consiliere psihologică. „Un asemenea val de mesaje afectează minora. Cu siguranță va avea un impact psihologic major asuora dezvoltării ulterioare a copilului”, a precizat Tereza Antal, psiholog clinician DGASPC Galați. În plus, tot psihologii cred că nu este exclus ca individual ce o hărțuiește să treacă şi la fapte. Acest caz poate fi și un avertisment pentru adolescenți, să nu mai descarce și să folosească aplicații care îi pot transforma în victime ale hărțuirii. Deocamdată, până când dezvoltatorul aplicației, o firmă din Germania, nu va da, la cererea anchetatorilor români, datele celui care a trimis mesajele, este posibil ca hărţuitorul să nu poată fi oprit.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu