25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mită cu carne şi salam, de la DSV Galaţi până la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară
Mită cu carne şi salam, de la DSV Galaţi până la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară
Viorel Gheorghiţă, directorul DSV Galaţi, este acuzat de procurorii DNA Galaţi de dare şi luare de mită, două infracţiuni de şantaj, abuz în serviciu contra intereselor publice, instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice. Nicolae Dumitru, patronul Albo şi Top Food Meat, este acuzat dare de mită, complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice şi falsificare de alimente sau alte produse.
Conform datelor furnizate de şeful DNA Galaţi, Gheorghe Ivan, deocamdată există probe care pot dovedi faptul că se foloseau ingrediente expirate sau improprii din care se făceau salamuri sau alte produse din carne ce ajungeau la populaţie. Mita dată de patronul abatorului ajungea prin directorul DSV până la Bucureşti. Astfel, în cursul lunii ianuarie 2008, inculpatul Gheorghiţă Viorel, în calitate de director executiv al DSVSA Galaţi, a dat mai multe produse alimentare unor inspectori din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) Bucureşti pentru ca aceştia să nu consemneze într-un act de control faptul că inculpatul nu remediase deficienţele constatate de către Departamentul de Control din cadrul Guvernului României la DSVSA Galaţi.

Funcţionarii corecţi, ameninţaţi şi pedepsiţi

În cursul anului 2011, Gheorghiţă Viorel, uzând de prerogativele funcţiei sale, a cerut unor funcţionari cu atribuţii de control din subordinea sa să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu şi să protejeze activitatea unor comercianţi şi producători de produse alimentare din Galaţi. În concret, inculpatul le-a cerut inspectorilor să nu constate contravenţiile sau infracţiunile prevăzute în legislaţia privind siguranţa alimentelor, raportat la neregulile constatate cu ocazia controalelor de specialitate şi, ca urmare, nu au fost aplicate amenzi între 2.000 şi 40.000 lei şi nu a fost suspendată activitatea unor societăţi comerciale. În acest context, în cursul lunii aprilie 2011, şeful DSVSA Galaţi, Gheorghiţă Viorel, i-a pretins lui Dumitru Neculai, administratorul SC Top Meat Food SRL Galaţi, mai multe produse alimentare pentru terţe persoane, astfel ca inspectorii din subordinea sa să nu sancţioneze contravenţional magazinele aparţinând SC Top Meat Food SRL Galaţi. Fiind astfel protejat, Dumitru Neculai s-a implicat în activităţi de producere şi comercializare a unor produse alimentare dăunătoare sănătăţii consumatorilor.

Obligată să demisioneze

Presiunile erau şi de altă natură. În  martie 2009, Gheorghiţă Viorel i-a cerut unei persoane din subordinea sa să facă toate demersurile pentru a scoate un imobil din evidenţele contabile ale DSVSA Galaţi, cu încălcarea prevederilor legale referitoare la proprietatea publică. Prin acest act, inculpatul urmărea să creeze aparenţa de legalitate a faptului că imobilul respectiv fusese vândut în mod ilegal către firma soţiei sale şi, pentru a o constrânge pe subordonata sa să întocmească actul solicitat, Gheorghiţă a ameninţat-o că o va concedia.
În cursul lunii februarie 2011, inculpatul a constrâns-o pe una dintre angajatele sale să formuleze o cerere de demisie, ameninţând-o că, în caz contrar, îi acordă calificativul nesatisfăcător, ce are drept consecinţă concedierea. Gheorghiţă i-a precizat subordonatei sale că cererea îşi va produce efectele doar dacă aceasta nu va respecta întocmai dispoziţiile date de el în sensul dorit de acesta. Cei doi inculpaţi, reţinuţi pe ordonanţă, au ajuns în faţa magistraţilor.


Articole înrudite