24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Omul de afaceri Liviu Jîtea, arestat 29 de zile
Omul de afaceri Liviu Jîtea, arestat 29 de zile
Milionarul în euro Liviu Jîtea a primit sâmbătă ordonanţă de reţinere pe 24 de ore de la procurorii DIICOT Galaţi iar duminică dimineaţă magistraţii Tribunalului Galaţi i-au dat mandat de arestare pe 29 de zile pentru evaziune fiscală şi contrabandă cu alcool. Alte şapte persoane, printre care şi administratorul firmei ce producea alcool au primit de asemenea mandat de arestare. Celelalte 10 persoane care primiseră şi ele ordonanţă de reţinere au primit ulterior doar interdicţia de a nu părăsi localitatea. În ambele cazuri deciziile s-au luat după ore în sir de audieri. La DIICOT s-a făcut audieri de vineri până sâmbătă după-amiază iar la Tribunal audierile începute sâmbătă seara s-au terminat duminică la ora 5 dimineaţa iar apoi instanţa a rămas în pronunţare. Atât procurorii DIICOT cât şi avocaţii părţilor implicate au depus recus la această decizie, care se va judeca la Curtea de Apel.
Aur, camioane şi maşini de lux confiscate
Milionarul vrâncean este acuzat că a facut evaziune fiscală şi contrabandă deoarece, în cadrul activităţii unei societăţi comerciale de profil din municipiul Focşani, membrii grupării au procedat la amplasarea, înaintea contoarelor liniei tehnologice de producţie de alcool dublu rafinat, a unor instalaţii neautorizate şi au extras în această modalitate peste 800.000 de litri de alcool, fără evidenţierea în contabilitatea societăţii a operaţiunilor comerciale aferente cantităţilor de alcool necontorizate. Alte 17 persoane, printre care şi administratorul firmei, Mona Ionescu, dar şi alte persoane din conducere, au primit ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore. La ieşirea din sediul DIICOT, milionarul Jîtea şi-a susţinut  nevinovăţia înainte de a fi dus înapoi în arestul IPJ Galaţi.  Soţia milionarului a fost eliberată şi îşi aştepta soţul, patrulând prin faţa sediului DIICOT.
Prejudiciul total cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională este estimat la suma de 8 milioane de euro, reprezentând accize, taxe şi impozite. Procurorii DIICOT au pus sechestru pe bunurile omului de afaceri şi au confiscat aur, două camioane şi şase maşini de lux.
Flagrant la cisterna de „lapte alcoolic”
Totul a început vineri, când procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Galaţi, au efectuat 59 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Vrancea, Galaţi şi Brăila, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea de infracţiuni în materia comerţului ilegal cu produse accizabile - alcool. Sub coordonarea liderului grupării, Jîtea Mircea Liviu, învinuiţii au obţinut beneficii financiare substanţiale din producerea unor mari cantităţi de alcool şi comercializarea acestora cu eludarea dispoziţiilor legale privind producerea, deţinerea şi marcajul produselor accizabile. O cisternă de la o firmă de profil ce îi aparţinea lui Jîtea a fost descoperită în trafic având alcool pe post de lapte, evident fără acte.
Convoi de 25 de maşini aduse de procurorii DIICOT la Galaţi
Un convoi de 25 de maşini a ajuns vineri, în jurul orei 23, la sediul IPJ Galaţi. Printre ele erau maşinile din Vrancea, cele mai multe, dar şi din Galaţi şi Brăila, dar şi un Bentley care îi aparţine lui Liviu Jîtea, ca şi un alt jeep. În total, patru maşini de lux aparţinându-i lui Jîtea au fost aduse de procurori la Galaţi. Au fost trei convoaie de maşini care le-au adus pe cele 75 de persoane audiate în cazul evaziunii de 8 milioane de euro. Audierile s-au făcut la sediul IPJ Galaţi urmând să fie transferaţi la sediul DIICOT cei care au primit ordonanţă de reţinere. Avocaţii celor ridicaţi erau revoltaţi deoarece nu li s-a permis accesul la clienţii lor, cărora li s-au ridicat telefoanele mobile. Adelin David, avocatul lui Liviu Jîtea şi al soţiei acestuia, susţinea că, deşi a vrut să îşi asiste clientul la percheziţii, nu i s-a permis. Şi Cătălin Breazu, avocatul administratorului distileriei şi al directorilor de acolo, susţinea că a fost ameninţat cu mascaţii pe când încerca să intre în fabrică, la clienta lui.


Articole înrudite