15 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Patru medici stomatologi, doi dintre ei fiind cadre universitare, trimişi în judecată de DNA
Patru medici stomatologi, doi dintre ei fiind cadre universitare, trimişi în judecată de DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar pe cauţiune, a inculpaţilor:

ŞINCAR DORINA CERASELLA, medic stomatolog şi conferenţiar universitar în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie – Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, coordonator de program de rezidenţiat şi preşedinte al comisiei de examen, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

- trafic de influenţă,

- luare de mită,

- folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,

GRECU GINA PĂUNIŢA, medic stomatolog şi asistent universitar în cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie – Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

- complicitate la trafic de influenţă şi

- complicitate la folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,

ZALIMOV ANTOANELA ANDREEA, medic stomatolog, pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă,

Şi în stare de libertate a inculpatului MIUŢĂ CAIUS CĂLIN, medic stomatolog şi lector universitar în cadrul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport – Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:

În perioada 10 septembrie -14 noiembrie 2021, inculpata Şincar Dorina Cerasella, în calităţile menţionate, ar fi pretins, în mod direct, câte 2.000 euro (sau echivalentul în lei) de la trei medici rezidenţi, candidaţi la examenul de medic specialist în disciplina parodontologie, susţinând că, prin influenţa avută asupra celorlalte două membre ale comisiei de examen, le va determina să faciliteze promovarea, în mod fraudulos, a respectivului examen şi implicit obţinerea titlului de medic specialist parodontolog de către cei trei rezidenţi.

Între cei trei medici rezidenţi s-a aflat şi inculpata Zalimov Antoanela Andreea de la care Şincar Dorina Cerasella ar fi primit suma de 10.000 lei pretinsă în legătură cu cele menţionate anterior.

În plus, în zilele de 13-15 noiembrie 2021, preşedinta comisiei de examen Şincar Dorina Cerasella i-ar fi furnizat, în avans şi în mod direct, candidatei Antoanelei Andreea Zalimov, subiectele la ambele probe (clinică şi practică) şi rezolvarea/realizarea lor, deşi acestea erau informaţii nedestinate publicităţii. Ulterior, la data de 16 noiembrie 2021, candidata Zalimov Antoanela Andreea a susţinut şi promovat atât proba clinică (având de rezolvat chiar unul dintre cele două cazuri clinice ce îi fuseseră anterior furnizate), cât şi proba practică (având de rezolvat întocmai manopera medicală ce îi fusese anterior divulgată).

În acţiunile sale de pretindere, primire şi oferire de informaţii nedestinate publicităţii, inculpata Şincar Dorina Cerasella ar fi fost sprijinită de inculpata Grecu Gina Păuniţa, în calitate de secretar al comisiei de examen.

În acelaşi context, în perioada 02-04 decembrie 2021, inculpata Şincar Dorina Cerasella ar fi acceptat promisiunea şi ulterior ar fi primit, prin intermediar, produse alimentare, drept recompensă de la inculpatul Miuţă Caius Călin, care promovase examenul respectiv.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Galaţi cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. De asemenea, s-a mai solicitat instanţei de judecată anularea certificatului de medic specialist în parodontologie, obţinut de inculpata Zalimov Antoanela Andreea în modalitatea de mai sus.
În cauză procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie şi din partea Direcţiei de Operaţiuni Speciale.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

Citește și: 

Cadre didactice ale Universităţii Dunărea de Jos Galaţi reţinute pentru trafic de influenţă şi luare de mită

 


Articole înrudite