Poliţia Locală Galaţi face razii după părinţii care nu îşi trimit copiii la şcoală

Joi, 15 Februarie 2018 16:28
Publicat în Știrea zilei

Absentismul şcolar masiv care ajunge până la abandon este o mare problemă şi în oraşul Galaţi. Aşa că Primăria a imputernicit poliţiştii locali să meargă din poartă în poartă după părinţii elevilor care au sute de absenţe. Prima oară au luat la puricat zona veche a oraşului unde, la Şcoala nr. 15, sunt şi mulţi elevi de etnie rromă. 11.800 de absente au cumulat aceştia numai în primul semestru al acestui an şcolar. "Minora care este înscrisă în clasa a VII-a la Şcoala Gimnazială nr. 15 figurează cu 297 de absenţe", le-au spus poliţistii locali şi angajaţii Primăriei primilor părinţi ai unei eleve de 17 ani. Luaţi la întrebări părinţii care au uitat că trebuie să îşi ducă copii la şcoală au cele mai interesante explicaţii. "Eu mi-am măritat fata, înţelegeţi, cum e la noi. Eu am fost la şcoală, eu învăţ şi la şansa a doua", explicau aceştia. Parinţii au primit acum doar notificări şi avertismente, dar şi informaţia că dacă nu trimit copiii la şcoală riscă amenzi până la 1.000 de lei sau să facă muncă în folosul comunităţii.
Până în acest moment, patru şcoli din Galaţi, este vorba despre şcolile 5, 15, 17 şi 22, au cerut ajutorul poliţiei locale pentru a combate absentismul masiv. Se poate ajunge nu doar la plata de amenzi, dar şi până la închisoare. "Această faptă poate fi şi infracţiune din cea prevăzută la art. 80 cod penal, adică împiedicarea accesului la învăţământul general obligatoriu, faptă care se poate pedepsi cu închisoarea de la 3 luni la 1 an sau cu amendă. Acţiunile noastre vor continua pe măsură ce suntem solicitaţi de unităţile şcolare", a precizat cms şef Petrică Hahui, directorul Poliţiei Locale Galaţi.
Numai în oraşul Galaţi ar fi circa 200 de familii care riscă să se trezească cu dosare penale dacă nu îşi trimit minorii la şcoală. 365.100 de absenţe au cumulat elevii din judeţul Galaţi numai în primul semestru al acestui an şcolar. Numai la şcoala 15, cea care a cerut prima ajutorul poliţiei locale, se numără 11.800 dintre acestea. "Este mare acest numar raportat la numărul de elevi. Elevii, cel puţin pe perioada învăţământului obligatoriu, nu sunt considerati ca ar abandona şcoala dacă absentează o săptămână, două de la şcoală", a mai precizat Oana Enache, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Galaţi. La nivelul judeţului Galaţi sunt înscrişi în învăţământul primar, gimnazial şi şcolar peste 80.000 de elevi.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu