25 SEPTEMBRIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Romgaz vrea bani de la Electrocentrale, care zice că Apaterm nu-i dă
Romgaz vrea bani de la Electrocentrale, care zice că Apaterm nu-i dă
Primăria Galaţi a transmis ieri un comunicat în care informează că Electrocentrale Galaţi SA i-a solicitat societăţii Apaterm, în 22 mai, achitarea de urgenţa şi în totalitate a facturilor scadente datorate de distribuitorul municipal de energie termică, somaţie susţinută de adresa Romgaz Mediaş privind sistarea gazelor naturale începând cu data de 28 mai, ora 0.00. În aceeaşi zi, Romgaz Mediaş a informat Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei că SC Electrocentrale Galaţi SA nu a efectuat nicio plată în perioada 16 – 22 mai 2013.

Primăria Galaţi  dezvăluie minciuna

„Primăria Galaţi precizează însă că în perioada 16 – 22 mai 2013 Apaterm a efectuat către Electrocentrale patru plăţi: 16 mai – 235.405 lei, 17 mai – 260.000 lei, 20 mai – 300.000 lei şi 21 mai – 100.000 lei. De altfel, de la începutul anului, Apaterm a efectuat către Electrocentrale Galaţi plăţi în suma totala de 33.218.636 lei, după cum urmează: în luna ianuarie = 6.668.372 lei, în luna februarie = 8.554.389,45 lei, în luna martie = 9.775.711,62 lei şi în luna aprilie = 8.220.164,41 lei. Pe parcursul lunii mai, Apaterm a achitat Electrocentrale Galaţi suma totală de 5.326.581 lei. Precizăm că Apaterm nu are abilitatea legală de a determina Electrocentrale Galaţi SA să facă plăţi către proprii furnizori”, se arată în comunicatul Primăriei.
Pentru a susţine cu probe cele susţinute mai sus, Primăria Galaţi a transmis presei, scanate, adresele SC Electrocentrale Galaţi către Apaterm şi Romgaz Mediaş către Departamentul pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei, precum şi ordinele de plată care dovedesc plăţile efectuate de Apaterm către SC Electrocentrale Galaţi în perioada invocată în adresa Romgaz Mediaş. De asemenea, a ataşat şi un tabel din care reiese gradul de încasare de către Apaterm a facturilor emise către asociaţiile de proprietari în iernile 2011 – 2012 şi 2012 – 2013.Reamintim că, la sfârşitul lunii martie, municipalitatea a formulat o plângere penală împotriva conducerii Electrocentrale Galaţi pentru furnizarea agentului termic pentru gălăţeni la parametri necorespunzatori, fapt ce a determinat sistarea furnizării căldurii în peste 100 de blocuri de locuinţe în condiţiile în care temperatura exterioară a fost aproape de limita îngheţului. Primarul pare hotărât să preia la municipalitate societatea Electrocentrale, cerându-i urgentarea procedurii de transfer chiar premierului Victor Ponta, zilele trecute. Între timp, Apaterm şi Electrocentrale se războiesc în justiţie şi nu numai. Peste câteva luni va veni din nou sezonul rece şi vom vorbi din nou de datoriile cetăţenilor către Apaterm şi de datoriile Apaterm către Electrocentrale, dar şi de datoriile Electrocentrale către Romgaz. Vom avea căldură la iarnă? Dacă da, cât ne va costa? Sunt întrebări cărora nimeni nu le poate da un răspuns acum şi probabil nici peste jumătate de an. Între timp, nişte oameni primesc salarii de mii de lei lunar şi se fac că muncesc pentru noi.


„Dacă Primăria doreşte să plătească facturile scadente ale Apaterm, este treaba ei”

Contactat pentru un punct de vedere pe marginea afirmaţiilor celor de la Primăria Galaţi, directorul general al Elecrocentrele, Tudor Petre, ne-a declarat că, chiar dacă Apaterm face unele plăţi către Electrocentrale, societatea are de achitat nu numai facturile aferente gazelor naturale consumate, dar şi salariile angajaţilor, cât şi un credit contractat.
„Electrocentrale are şi alte cheltuieli curente de făcut iar Apaterm are facturi scadente de achitat în sumă de 41 milioane de lei, iar plăţile făcute sunt unele modice. Dacă Primăria doreşte să plătească facturile scadente ale Apaterm, de 41 milioane de lei, este treaba ei. În orice moment se pune problema încetării activităţii Electrocentrale dacă Romgaz ar opri furnizarea gazelor naurale iar acest lucru ar crea probleme în funcţionarea Combinatului. Cei de la Combinat au fost înţelegători, au căutat şi ei soluţii de rezolvare a problemei, ne-au achitat chiar şi în avans banii şi caută şi ei soluţii şi sunt în legătură permanentă cu noi”, ne-a declarat directorul Electrocentrale.

Articole înrudite

Pe întreaga rază a oraşului, Primăria municipiului Galaţi organizează o campanie care vizează ...