29 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Comasarea Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi cu Spitalul de Psihiatrie era votată acum o lună de Consiliul de Administraţie al Spitalului de Urgenţă ca fiind singura soluţie de păstrare a gradului 2 de clasificare a Spitalului Judeţean Clinic de Urgenţă. Până la 31 martie, cel târziu, toate demersurile trebuiau încheiate, asta dacă şi Ministerul Sănătăţii îşi dădea acordul de a întârzia finalizarea măsurilor de conformare primite de Spitalul de Urgenţă odată cu clasificarea, de la 31 decembrie 2011 la 31 martie 2012. Asta deoarece în acel plan de conformare este trecută clar necesitatea existenţei unei secţii de Psihiatrie cu linie de gardă. Între timp s-a găsit o altă soluţie de a se păstra şi gradul 2 de clasificare al Spitalului de Urgenţă, dar şi a se păstra separat Spitalul de Psihiatrie. Totul se poate rezolva dacă mai-marii din Ministerul Sănătăţii vor fi convinşi să urce gradul de clasificare al Spitalului de Psihiatrie de la 5 la 2M.

Apel la autorităţile judeţene şi locale

„Dacă se va pune în practică această soluţie, atunci la Spitalul Clinic de Urgenţă s-ar putea încheia protocol de colaborare cu Spitalul de Psihiatrie, având amândouă acelaşi grad de clasificare, e vorba de 2 şi 2M la Psihiatrie, M-ul venind de la monospecialitate. Astfel, lucrurile s-ar rezolva. Însă pentru ca acest lucru să se realizeze, autorităţile municipale şi judeţene ar trebui să facă lobby la Ministerul Sănătăţii pentru ca Spitalul de Psihiatrie să primească gradul 2M de clasificare, în loc de gradul 5M pe care îl are acum. Rezolvarea acestei situaţii ar ajuta tot judeţul”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Dacă aceste modificări nu vor fi realizate, rămân două variante - comasarea sau pierderea clasificării Judeţeanului. Acesta ar putea ajunge de la clasificare 2 la clasificare 4, ceea ce ar însemna o mare pierdere de bani, ce ar echivala cu falimentul spitalului.

„Voi face tot ce este omeneşte posibil”

Preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, Eugen Chebac, a precizat că în ceea ce priveşte eforturile de păstrare a clasificării 2M pentru Spitalul Clinic de Urgenţă, Consiliul Judeţului va face tot ce poate pentru ca cel mai mare spital gălăţean să nu piardă o clasificare bună pentru una care nu i-ar asigura financiar activitatea în condiţii normale. „Voi face absolut tot ceea ce se poate pentru a păstra clasificarea actuală a Spitalului Judeţean, asta chiar dacă pot să apară greutăţi în cadrul Consiliului”, a precizat Eugen Chebac.


Articole înrudite