24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sume halucinante pentru sporuri ilegale acordate funcţionarilor
Sume halucinante pentru sporuri ilegale acordate funcţionarilor
Un raport al Camerei de Conturi, întocmit în urma unei serii de controale derulate, în 2012, de către inspectorii instituţiei la nivelul a 20 de primării din judeţul Galaţi, scoate la iveală prejudicii halucinante, care depăşesc nouă milioane de lei.
Activitatea primăriilor Bereşti-Meria, Buciumeni, Cuza Vodă, Drăguşeni, Fârţăneşti, Jorăşti, Lieşti, Măstăcani, Negrileşti, Nicoreşti, Piscu, Poiana, Scânteieşti, Suhurlui, Þepu, Tudor Vladimirescu, Tuluceşti, Vânători, Vlădeşti şi Târgu Bujor a fost luată la bani mărunţi de către inspectorii din cadrul Camerei de Conturi Galaţi. Concluziile controalelor efectuate de către instituţie sunt dintre cele mai dure: unităţile administrativ-teritoriale gălăţene cheltuiesc, printre altele, sume foarte mari de bani pe sporuri ilegale acordate funcţionarilor publici, pe mese servite la restaurant, dar şi pe achiziţii publice desfăşurate ilegal. Banii care ar fi trebuit să fie investiţi în proiecte de dezvoltare şi modernizare ale localităţilor din mediul rural sunt cheltuiţi, fără discernământ, ilegal, de către autorităţi pentru gâdilarea orgoliilor funcţionarilor din cadrul primăriilor, cu suportul conducerii unităţilor administrativ-teritoriale.
Cele mai mari prejudicii au fost descoperite de către inspectori, conform rapoartelor, la primăriile comunelor Piscu (prejudiciu estimat la 2.269.000 de lei), Măstăcani (prejudiciu estimat la 1.179.000 de lei), Nicoreşti (prejudiciu estimat la 915.000 lei), Negrileşti (prejudiciu estimat la 725.000 de lei), Vlădeşti (prejudiciu estimat la 679.000 de lei), Suhurlui (prejudiciu estimat la 626.000 de lei), în timp ce la nivelul comunei Vânători a fost estimat un prejudiciu de 64.000 de lei, cel mai mic constatat de către inspectorii din cadrul Camerei de Conturi.
Plimbări, mese la restaurant şi sporuri ilegale
În comuna Măstăcani, acolo unde prejudiciul a fost estimat la 1.179.000 de lei, bugetul local a fost sărăcit, cu suportul factorilor de decizie din instituţie, cu sume halucinante de bani cheltuite pe mese servite la restaurant, pe cheltuieli de deplasare fără documente justificative, dar şi pe sporuri ilegale acordate funcţionarilor publici.
„În anul 2011 au fost efectuate cheltuieli care nu sunt legate de activitatea instituţiei (mese servite la restaurant, cheltuieli de protocol), cheltuieli de deplasare fără documente justificative. Nu au fost înregistrate facturi emise în perioada 2008-2011 în valoare de 751.925 de lei)”, se arată în raportul Camerei de Conturi.
Acordarea de sporuri şi prime ilegale angajaţilor din primării este, de altfel, o practică întâlnită extrem de des la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale. Cele mai multe dintre primăriile verificate de către inspectori au acordat prime, sporuri „pentru condiţii vătămătoare de stres şi suprasolicitare (spor de calculator)” şi au majorat ilegal salariile funcţionarilor din cadrul instituţiilor, fără a avea, însă, o bază legală în acest sens.


Articole înrudite