21 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Transportatorii intră în grevă pe termen nelimitat
Transportatorii intră în grevă pe termen nelimitat
Începând cu 12 februarie, transportatorii judeţeni şi interjudeţeni îşi vor trage maşinile pe dreapta, iar autogara Dumitru îşi va înceta activitatea. La Galaţi este vorba de peste 200 de autobuze şi microbuze, ceea ce înseamnă că mii de gălăţeni vor fi nevoiţi să apeleze la alte mijloace de transport pentru a se deplasa la serviciu sau a ajunge acasă. Transportatorii sunt nemulţumiţi deoarece Guvernul a decis să suspende atribuirea traseelor judeţene şi interjudeţene.
„Am investit milioane de euro în noi autobuze pentru că ni s-a cerut creşterea gradului de siguranţă şi confort. Numai un autobuz costă 150.000 de euro, ceea ce înseamnă că amortizarea lui nu se va realiza mai devreme de 8-9 ani, fără să mai calculăm piesele de schimb. Asta în condiţiile în care traversăm o perioadă de criză. Însă transportatorii au preferat să îşi bage banii în maşini... pentru ca acum licitaţia pentru atribuirea traseelor să fie suspendată. Nu e posibil aşa ceva!”, ne-a declarat Sorin Amarinei, vicepreşedintele secţiunii Transport Persoane din Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT).
„Nu avem altă soluţie”
Transportatorii cer Guvernului să organizeze cât mai repede atribuirea traseelor judeţene şi interjudeţene, ţinând cont şi de hotărârile instanţelor de judecată, care au anulat mai multe prevederi ale legii în domeniu. Practic, autorităţile au adoptat actul normativ cu încălcarea legislaţiei europene în materie de transporturi, refuzând acum să pună în aplicare şi hotărârile judecătoreşti. Proprietarii de microbuze doresc şi măsuri mai ferme împotriva pirateriei, care în ultimii ani a atins un nivel alarmant. Ministerul Transporturilor a publicat pe site-ul propriu calendarul şi condiţiile de participare la licitaţiile pentru atribuirea traseelor, însă transportatorii nu mai au încredere în autorităţi după cum au evoluat până acum lucrurile.
„Noi suntem pregătiţi să stăm cu maşinile în parcare şi autogara închisă atât timp cât va fi nevoie. Ne va afecta financiar, dar nu mai avem altă soluţie în momentul de faţă”, ne-a declarat Gheorghe Dumitru, proprietarul autogării Dumitru şi al uneia dintre cele mai mari firme de transport din judeţ, SC Dumony.


Articole înrudite