Vin banii pentru porcii eutanasiaţi din cauza pestei Recomandat

Marți, 11 Septembrie 2018 16:00
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit marţi, 11 septembrie 2018, la Prefectura Galaţi şi a decis ca în localitatea gălăţeană Tudor Vladimirescu să fie ucişi toţi porcii deoarece, pe lângă focarul care exista de câteva zile la o microfermă din afara satului, pesta porcina africană a fost confirmată şi într-o gospodărie din sat. "Vom merge din poartă în poartă şi vom vedea cine are şi cine nu are porci. În evidenţele noastre erau aproximativ 223, dar acum vom vedea. Sunt măsuri stricte de biosecuritate. Se vor ucide toţi porcii din localitate, iar oamenii vor fi despăgubiţi. De fapt, săptămâna aceasta, vor ajunge la oamenii din Suceveni banii pentru porcii care au fost atunci eutanasiaţi acolo", a precizat Carmen Stroia, director Direcţia Sanitar Veterinară (DSV) Galaţi.

pesta 37

La Tudor Vladimirescu, continuă căsăpirea porcilor

Numai că la Tudor Vladimirescu echipele DSV însoţite de jandarmi nu au avut parte peste tot de o primire prea caldă. Un localnic nu a permis iniţial intrarea acestora pentru a verifica dacă are sau nu porc. Omul nu avea, dar nici nu permitea să fie controlat. Până la urma a cedat, dar după un pic de scandal. În alt caz, o bătrânică a spus că nu mai are porc în coteţ, că de abia l-a tăiat şi l-a mâncat. Când a fost verificat însă coteţul, avea porc. Atunci femeia supărată a spus că nu îl dă să îi fie tăiat până nu i se fac analize. Cu greu a acceptat să îi fie ucis porcul. "Fac atâta zarvă că te sperie. Acum m-au lăsat muritoare de foame", se plângea femeia. Erau şi alţi localnici care, chiar dacă li se rupea inima, lăsau să le fie omorâţi porcii fără să facă scandal. "Era sănătos, ce să zic. Singur ce pot face? La Crăciun o sa tai nişte găini, ce să fac?", spunea descurajat omul. Mai erau însă şi optimişti care, după ce trece perioada de carantină, vor să îşi cumpere iar porci. "Eu am şi întrebat, dar nu mai găsesc, de asta îmi e teamă", spunea o femeie din sat care nu mai avea porci.

pesta 30

Vânătorii gălăţeni trebui să se omoare, în plus faţă de cota obişnuită, 111 porci mistreţi

În plus, vineri, 07 septembrie 2018, a fost găsit un mistreţ mort, undeva în apropiere de Zătun. Acolo vânătorii trebuie să îşi intensifice eforturile. 27 de porci mistreţi au împuşcat deocamdată vânătorii gălăţeni în urma apariţiei focarelor de pestă porcină, dar nici unul dintre aceştia nu avea virusul pestei. Ar trebui să se omoare, în plus faţă de cota obişnuită, în tot judeţul, 111 porci mistreţi. "Până acum au fost împuşcaţi 27 de mistreţi, până la momentul acesta nu am avut nici un porc bolnav. În zona infestată, vânătoarea se va face numai la pândă şi dibuit. În momentul de faţă vânătorii au o reticienţă în a merge la vânătoare. În primul rând le este teamă să nu ducă virusul în propriile gospodării, apoi, acum, vegetaţia este foarte densă, şi la dibuit rata de succes este foarte mică şi, în al treilea rând, merg oamenii la vânătoare, dar nu le iese nimic", spunea Adrian Alexandru, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Galaţi. Oricum, după descoperirea mistreţului bolnav vânătorii trebuie să îşi intensifice acţiunile în zonă.

pesta 11

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu