Vor cimitirul înapoi

Marți, 19 Iulie 2011 03:00
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
„Vrem cimitirul înapoi, vrem să nu mai fie cârciumă pe mormintele călugărilor”. Asta au spus zecile de gălăţeni care s-au strâns în faţa unei pizzerii din Galaţi, construită chiar în dreptul altarului bisericii Mavromol, monument UNESCO, şi pe terenul unde înainte era un cimitir de călugări. Oamenii au asistat la o slujbă ţinută de preotul Mihai Gherghe, iar apoi s-a citit un protest prin care se cerea dărâmarea pizzeriei, pe motiv că biserica a câştigat în 2008, prin sentinţă definitivă, dreptul de a reintra în posesia terenului fostului cimitir.
Enoriaşii se plâng că pizzeria, construită pe mormintele călugărilor,  învăluie în fum altarul a ceea ce acum este biserica Mavromol, monument UNESCO. Pizzeria e construită peste fostul cimitir al călugărilor din vremea când biserica era mănăstire şi la 2 metri de sfântul altar al actualei biserici, înspre care sunt evacuate fumul de tutun şi al cuptoarelor de pizza din bucătărie. „Nu mai e credinţă. Nu mai e nimic. De ce nu dărâmă odată, aici, pizzeria? Păi e normal să vină fumul de la ei, de la cuptoare, şi de la tutun în altarul sfintei biserici? E normal să stea pe mormântul călugărilor?”, spunea Teodora Axente, maica prezentă la slujbă.
Preotul care a iniţiat ineditul protest cu slujbă încorporată spune că niciodată cei care au avut afaceri pe terenul sfânt nu au succes. „Nu vedeţi că nu au nici la pizzerie mare vânzare? Nimeni care a vrut să facă asta aici nu a avut noroc. Pământul e sfânt, sunt oasele călugărilor sub noi şi trebuie tratate ca atare”, spunea Mihai Gherghe, parohul bisericii.
Credincioşii au plecat apoi în marş prin oraş, spre Primărie. „Legea e lege şi trebuie respectată. Noi trebuie să ne supunem sentinţei judecătoreşti, dar se întârzie din cauza procedurilor care trebuie urmate”, a precizat Nicuşor Ciumacenco, viceprimar. Proprietarii pizzeriei spun că sunt cumpărători de bună credinţă şi se întreabă de ce tocmai acum s-a descoperit că pizzeria e ilegal construită. „Nu am luat-o din piaţă, am făcut acte legal, am avut acte de la Primărie, de ce acum ni se spune că e ilegală? Dar atâţia ani cât am plătit taxe? Şi noi, când am aflat că e cimitir sub noi, ne-a cam luat cu fiori. Nu vrem decât să plecăm, dar dorim să ne dea Primăria, cu chirie, un alt spaţiu. Am investit aici 100.000 de lei. Dacă ne dărâmă fără să ne dea nimic, atunci şi noi şi cei trei copii ai noştri rămânem pe drumuri”, spuneau Mihaela Nedelcu şi Giovani Isidoro Panetta, proprietarii pizzeriei. Femeia ameninţă că va cerşi pe treptele bisericii dacă sunt aruncaţi pe drumuri.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu