16 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Infractorii care exploatau oameni ai străzii au scăpat cu pedepse minore
Infractorii care exploatau oameni ai străzii au scăpat cu pedepse minore

Infractorii Ali Daniel Zamfir şi Gicu Dobrin au folosit ani de zile oameni ai străzii cu handicapuri fizice şi psihice pentru a fura sute de tone de cocs pe de platforma siderurgică din Galaţi, dar şi în conflictele cu agenţii de pază. Oamenii fără adăpost erau mânaţi cu bicele, asemeni animalelor, şi erau hrăniţi cu resturi de mâncare aruncate la gunoi.
Ali Daniel Zamfir şi Gicu Dobrin fac parte dintr-o grupare infracţională extrem de periculoasă, fiind judecaţi şi condamnaţi anterior pentru şantaj în formă continuată. Cu vârste cuprinse între 21 şi 36 de ani, majoritatea membrilor grupării locuiesc pe strada Garofiţei, o cale de acces ce s-a format efectiv ca un drum ocolitor al combinatului siderurgic de la Galaţi, de unde aceştia acţionau cu predilecţie, în special în zona staţiei de cale ferată „Cătuşa-Culbutori”. Oamenii străzii erau obligaţi să atace trenurile care aprovizionau combinatul siderurgic din Galaţi cu cocs, profitând de faptul că viteza de rulare era redusă, iar cine le stătea în cale era ameninţat şi lovit fără milă. Ali Daniel Zamfir şi Gicu Dobrin  au racolat mai mulţi membri ai grupării dintre persoanele fără ocupaţie şi fără adăpost, iar aceştia erau folosiţi să arunce cocsul din vagoane şi să îl încarce apoi în saci.  
”Dornici de înavuţire în ritm accelerat şi cu costuri minime au dezvoltat, începând din anul 2011, un sistem de exploatare prin comiterea de furturi şi lipsire de libertate în condiţii asemănătoare sclaviei, sistem căruia i-au căzut victime numeroase persoane fără adăpost”, descriu procurorii DIICOT metoda barbară prin  care persoanele fără adăpost, multe din ele cu handicapuri fizice şi psihice, erau folosite la comiterea de infracţiuni.
Un om fără adăpost a fost împuşcat de agenţii de pază
Ali Daniel Zamfir şi Gicu Dobrin  le promiteau locuri de muncă şi cazare, dar oamenii străzii aflau foarte repede că au fost prostiţi pe faţă, fiind obligaţi să doarmă câte 15 persoane într-o cameră, iar mâncarea era, de fapt, compusă din resturi alimentare aruncate la gunoi de alte persoane. Capii grupării infracţionale îi tratau pe oamenii străzii ca pe nişte sclavi, de care se putea dispensa oricând doresc.
”Victimele erau obligate să participe la acţiuni concertate, coordonate de inculpaţi, acţiuni ce se desfăşurau într-un autentic stil sclavagist, cu victimele care erau <<mânate>>precum o turmă de animale în conflictele armate cu agenţii de pază ai combinatului, de inculpaţii înarmaţi cu bice şi care strigau la ele permanent comenzile de luptă, ameninţându-le cu acte de violenţă fizică pentru a le determina să asculte dispoziţiile primite”, se detaliază în rechizitoriu condiţiile cumplite în care erau trataţi oamenii străzii de către Ali Daniel Zamfir şi Gicu Dobrin.  
Ca urmare a acestor acţiuni sinucigaşe, o persoană fără adăpost a şi fost împuşcată de două ori de agenţii de pază ai ArcelorMittal Galaţi, dar, din fericire, a scăpat cu viaţă.

184 de trenuri atacate şi sute de tone de cocs furate

Gruparea condusă de Ali Daniel Zamfir şi Gicu Dobrin a atacat în 2012 nu mai puţin de 184 de trenuri încărcate cu cocs, din vagoane fiind furate nu mai puţin de 389.680 de kilograme de cocs, iar în încercarea de a-i opri, 116 agenţi de pază au suferit diverse leziuni şi traumatisme. Membrii grupării nu s-au dat în lături de la absolut nimic pentru a-şi atinge scopurile.
„Când agenţii de pază încercau să îi împiedice, îi ameninţau cu moartea şi încercau să îi lovească, aruncând asupra lor cu pietre, proiectile trase cu praştia, sticle incendiare ori obiecte contondente”, ne-a declarat Ionel Gâlcă, fost prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi.
Toate aceste grozăvii au fost înregistrate şi pe camerele de supraveghere video ale firmei de pază SC Security WBC SRL. Infractorii nu au ezitat să îi intimideze pe agenţii de pază, ajungând chiar să îi urmărească în afara orelor de program, când îi loveau sau îi ameninţau cu moartea, în încercarea de a-i determina să închidă ochii la fărădelegile la care se dedau. În ciuda faptelor de o gravitate extremă, capii grupării au primit câte trei ani de închisoare cu suspendarea executării pentru şantaj în formă continuată. Judecătorii au manifestat clemenţă şi în dosarul în care stăpânii de sclavi au fost judecaţi pentru trafic de persoane. Ali Daniel Zamfir şi Gicu Dobrin au fost condamnaţi de Tribunalul Galaţi pe 11 noiembrie la 3 ani şi 10 luni închisoare, respectiv 4 ani de închisoare, cinci oameni ai străzii urmând să primească daune morale de câte 5.000 de lei. Hotărârea Tribunalului Galaţi nu este definitivă.


Articole înrudite