18 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Povestea tristă a pisicuţei de la Prefectura Galaţi
Povestea tristă a pisicuţei de la Prefectura Galaţi

În ultimii 11 ani s-au perindat la Palatul Administrativ din Galaţi - clădirea care găzduieşte Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi - mulţi prefecţi, şi mai mulţi subrefecţi, miniştri, parlamentari, ambasadori şi multe alte personalităţi. S-au ţinut şedinţe importante sau de rutină, s-au dezbătut strategii şi s-au căutat soluţii pentru situaţii de urgenţă. Printre toate treburile statului şi ale judeţului, printre rapoarte şi decizii, de 11 ani o pisică înţeleaptă aduce o vibraţie de bun augur emblematicei clădiri de pe str. Domnească.

Povestea pisicii de la Prefectura Galaţi a fost dezvăluită cu emoţie şi drag, într-o postare pe o reţea socializare, de către subprefectul Ciprian Manea.

”Ne întâlnim câteodată pe holurile Prefecturii, sau mă vizitează prin birou. Cine a vizitat Palatul Administrativ din Galaţi, a zărit-o. Nu se sfieşte să apară în Sala Mare în timpul şedinţelor; vine, inspectează, se aşează cuminte într-un colţ sau pleacă imediat. Eu cred că e extrem de înţeleaptă...de fapt nici nu ar putea fi altfel, dupa cât de multe a vazut şi a auzit în decursul timpului. A cunoscut multi prefecţi, parlamentari, preşedinţi de consilii judeţene,  primari, miniştri, ambasadori, membri ai guvernului, persoane publice sau oameni care au ajuns prin Prefectură. E simbolul instituţiei şi are o vibraţie aparte”, povesteşte subprefectul Ciprian Manea.

Elegantă şi discretă, pisica ”administrativă” ce veghează asupra bunului mers al treburilor din Prefectura Galaţi are o poveste tristă.

”Salariaţii din Prefectură au salvat-o în urmă cu 11 ani. O colegă a adus-o de pe un şantier mai mult moartă decât vie. Au ţinut-o în arhivă şi au încercat să o vindece, cu toate că şansele de supravieţuire erau minime (abia respira, avea faţa efectiv distrusă, era plină de răni pe tot corpul, mai avea doar smocuri de păr şi era plină de smoală). Au ingrijit-o cum au putut, încercând să-i aline suferinţa până în momentul în care va veni sfârşitul. Una dintre colege mi-a povestit cu emoţie în glas, că venea zilnic (inclusiv în week-end) să îi administreze medicamentele şi că auzea de la intrare cum se chinuia să respire. În ziua de Paşti, nu a mai auzit nimic când a deschis uşa şi s-a gândit la ce e mai rău, dar cu surprindere a constatat că începuse să respire normal şi că începe să se facă mai bine. Uşor, uşor, lucrurile au evoluat şi a devenit parte din familia Prefecturii”, spune Ciprian Manea.

Dar nu doar angajaţii Prefecturii şi oaspeţii de seamă ai instituţiei se bucură de prezenţa frumoasei feline. Sunt gălăţeni care poate au trecut cu diferite treburi pe la Palatul Adminsitrativ care au îndrăgit imediat pisicuţa şi mai trec din când în când să o vadă.

”Persoane importante care au venit în instituţie, nu şi-au cenzurat emoţia şi bucuria de a vedea această pisică. Sunt şi oameni simpli care vin să o vadă - o bătrânică vine din când în când să îi aducă ceva bun de mâncare, o strigă pe scările exterioare de la intrarea principală, iar ea vine şi se bucură de întâlnire. În fapt, dincolo de funcţii şi roluri efemere pe care le avem în viaţă, suntem oameni, iar eu cred cu tărie că această pisică se află aici cu un scop. Din estimările colegilor, are aproximativ 15 ani. Având în vedere că cea mai longevivă pisică înregistrată în Cartea Recordurilor a trăit 38 de ani şi 3 zile, se vor mai spune multe poveşti despre ea”, povesteşte subprefectul.

Palatul Administrativ al Judeţului Galaţi urmează să beneficieze de lucrări de renovare. Se pare că muncitorii care vor executa aceste lucrări vor fi supravegheaţi cu mare atenţie, ne asigură Ciprian Manea: ”Va superviza în următorii 3 ani lucrările ce vor fi efectuate în Palatul Administrativ în cadrul proiectului finanţat prin PNRR. Cunoaşte toate cotloanele Prefecturii. Mie mi-e tare dragă. Are o energie bună şi dă dovadă de mult caracter. Ştie poveşti, intrigi, conspiraţii - mi se pare că e ca un spirit înţelept, care veghează ca lucrurile să se desfăşoare în legalitate”.


Articole înrudite