Regizoarea Monica Lăzurean-Gorgan aduce „LEMN” la Galaţi Recomandat

Marți, 04 Octombrie 2022 14:12
Publicat în Comunitate

Partea a doua a programului european KineDok 2022 powered by One World Romania începe joi, 06 octombrie 2022, la ora 18.30, cu difuzarea filmului „LEMN” (România, 2020), regia: Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst, Ebba Sinziger, la Muzeul de Artă Vizuală Galaţi.

„LEMN” este un thriller de mediu care vorbeşte despre pădure şi despre oamenii care trăiesc din comerţul cu lemn.

"Tăierile ilegale sunt o afacere globală de miliarde. Alexander von Bismarck, descendent al „Cancelarului de Fier” şi director executiv al Environmental Investigation Agency din Washington, D.C. reuşeşte să urmărească, sub acoperire, maşinaţiunile comerţului ilegal cu lemn din pădurile europene. Unde ajung aceşti copaci şi cine obţine profiturile mari din vânzare? Problema politicii, corupţia şi indiferenţa autorităţilor este dezvăluită cu ajutorul unei camere ascunse. Scopul principal al lui von Bismarck nu este să expună o situaţie scandaloasă, ci să promoveze o schimbare în conştiinţa societăţii politice şi civile, şi un nou cod de conduită pentru economia globală şi consumatorii din lumea întreagă", se arată într-un comunicat al Muzeului de Artă Vizuală Galaţi.

Proiecţia va fi urmată de o discuţie cu regizoarea şi producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan.

"Monica Lăzurean-Gorgan a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale” (promoţia 2001) şi este producătoare şi regizoare cu peste 10 ani de experienţă în producţii de film documentar şi coproducţii internaţionale. Din 2020 este membră cu drept de vot a Academiei Americane de Film, instituţia care decernează premiile Oscar", se mai arată în comunicatul citat.

KineDok este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfăşurându-se concomitent în 6 ţări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Georgia şi România, unde este coordonat de către Asociaţia One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre ţările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locaţii din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Proiectul se face remarcat prin abordarea sa aparte, proiecţiile fiind sub formă de cineclub şi desfăşurându-se pe tot parcursul anului în spaţii cât mai accesibile.

"Publicul are şansa să vadă o selecţie deosebită de filme, care nu circulă în cinematografele obişnuite şi la care altfel nu ar avea acces. Mai mult decât atât, KineDok trece dincolo de experienţa pasivă a sălii tradiţionale de cinema, organizând după proiecţiile de film dezbateri angrenante între public şi diverşi invitaţi locali şi internaţionali. Publicul are astfel ocazia să se implice activ în discuţii cu regizori, protagonişti şi specialişti din diferite domenii, şi să rămână astfel conectat nu doar la actualitatea românească ci şi la evenimente curente de natură culturală, socială şi politică din întreaga lume", potrivit comunicatului Muzeului.

Intrarea va fi liberă în limita locurilor disponibile.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu