„Speranţă pentru Viaţă” - Campanie pentru mobilizarea gălăţenilor să doneze sânge Recomandat

Joi, 09 August 2018 18:46
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Centrul Regional de Transfuzii Galaţi se confruntă, vara, cu o scădere a numărului de donatori. Medicul gălăţean Marius Huţanu, endocrinolog, a încercat să mobilizeze cât mai multă lume pentru a merge la Centrul de Transfuzii să doneze. Astfel, în cadrul campaniei „Speranţă pentru Viaţă”, campanie desfăşurată de medicul gălăţean în colaborare cu reprezentanţii Bisericii Adventiste din Galaţi, mai multe persoane din Matca, dar şi din Galaţi, au ajuns, joi dimineaţă, la Centrul de Transfuzii pentru a dona sânge. „Desfăşurăm o campanie de donare de sânge, în perioada 6 – 10 august, adică toată săptămâna, campanie în care sunt implicate patru entităţi: Caravana Speranţei, Asociaţia Umanitară care a iniţiat acest proiect, Centrul de Transfuzii, Biserica Adventistă. Este mare nevoie de sânge în spitalele din Galaţi. Procentual, doar 60 la sută dintre cei care au nevoie de sânge beneficiază, deci unul din trei pacienţi nu primeşte sânge când are nevoie. Mai ales în sezonul de vară este o mare nevoie de donatori. Necesarul de sânge este, paradoxal, mai mare în sezonul estival, iar donatorii sunt mai puţini. Oamenii s-au mobilizat, au lăsat treburile de acasă şi au venit să doneze. Toată săptămâna au fost oameni care au donat aici, nu avem o estimare a celor care au venit, dar cred că este un număr semnificativ. Ar trebui să avem regulat campanii de donare de sânge”, a spus medicul Marius Huţanu.
Campania a mobilizat oameni care, fie au mai donat, fie se află la prima donare, au venit să ofere un sprijin celor aflaţi în nevoie. „Am venit de la circa 70 – 80 de kilometri distanţă, din Matca, în cadrul campaniei „Speranţă pentru viaţă”. Astăzi nu am venit pentru cineva anume, anul trecut am donat pentru cineva, dar acum am venit pentru că am auzit, pe toate canalele de informare, că este lipsă de sânge şi am venit să dăm o picătură de ajutor”, spunea Narcis Pohrib.
În grupul donatorilor s-a aflat chiar şi un român din Australia. Venit acasă pentru un eveniment în familie, Ovidiu Roman a răspuns prezent la campania organizată de prietenul său. „Am venit la o nuntă acasă, din Australia. Sunt prieten cu dr. Hurţanu şi când am auzit de campania lui am venit să donez şi eu sânge. Am auzit că este nevoie prin iniţiativa Caravanei Speranţei şi am venit şi eu să donez”, ne-a spus Ovidiu Roman. Reprezentanţii Centrului de Transfuzii nu pot decât să se bucure atunci când văd că oamenii se mobilizează pentru a le sări în ajutor semenilor. „În medie, în cursul anului, numărul donatorilor este de 70-80 de donatori pe zi., dar în perioada de vară, mai ales în perioada concediilor , numărul acestora a scăzut cam cu 20 – 30, deci suntem cam la 50 – 60 de donatori pe zi. Avem nevoie de toate grupele de sânge, în mod special de cele cu RH negativ, pentru că numărul celor care au aceste grupe este mai mic. Îndemnăm concetăţenii să vină să doneze în număr cât mai mare în această perioadă”, a declarat dr. Cristian Beatrice, medic primar în cadrul Centrului de Transfuzii Galaţi. La începutul săptămânii, un apel pentru donare au făcut şi medicii Spitalului de Urgenţă.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu