27 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Topul bunelor maniere la restaurant: Moldova se află pe locul al 6-lea
Topul bunelor maniere la restaurant: Moldova se află pe locul al 6-lea

Codul bunelor maniere prezintă ansamblul regulilor despre cum ar trebui să te comporţi în societate. Acesta cuprinde şi aspecte legate de ieşitul la restaurant, influenţate desigur de obiceiurile fiecărei comunităţi, dar şi de vremuri.
Comportamentul personalului HoReCa este adesea adus în discuţie şi criticat sau lăudat, însă conduita oaspeţilor este deseori trecută cu vederea. Bookingham şi-a propus să evalueze manierele românilor la restaurant, printr-un chestionar în care respondenţii au descris comportamentul celor din jur (pentru a evita rezultatele subiective).
Datele obţinute au fost analizate şi în funcţie de regiunea de provenienţă. Au fost luate în calcul şi regulile de bază, dar şi chestiunile moderne, care ţin de folosirea telefonului când eşti la masă, fumarea ţigărilor electronice, sau localurile pet-friendly şi kid-friendly.
Topul reflectă comportamentul românilor în ceea ce priveşte bunele maniere la restaurant, în general: cât e permis să întârzii, să nu vorbeşti cu gura plină, să ţii uşa deschisă pentru alte persoane, sau cum ar trebui să te comporţi cu personalul.
Conform datelor, Transilvania se situează pe primul loc în topul bunelor maniere la restaurant, 52% dintre respondenţii din această regiune îi descriu pe cei care iau masa în oraş ca fiind manieraţi sau foarte manieraţi. Aceasta e urmată de Banat (50%) şi Crişana (45%), ultimele locuri fiind ocupate de Dobrogea, Maramureş, şi Bucovina.
Unul dintre cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poţi face la masă e să vorbeşti cu gura plină. Desigur, asta e considerat lipsit de respect indiferent de locul în care te afli – acasă ori într-un spaţiu public -, dar cu atât mai mult la restaurant, unde există şi alte persoane care ar putea fi deranjate de comportamentul tău. Datele arată că maramureşenii (67%) şi bucovinenii (67%) întâlnesc cel mai frecvent persoane care vorbesc cu gura plină la restaurant.
Un alt aspect analizat a fost tonul şi nivelul de zgomot provocat de români, când ies în oraş. Conform codului bunelor maniere la restaurant, a vorbi tare nu e politicos. La fel ca în cazul vorbitului cu gura plină, şi aici se remarcă negativ Maramureş (100%) şi Bucovina (100%). Bănăţenii se află, în schimb, la polul opus. Datele arată că în Banat se remarcă cel mai puţin astfel de comportamente, fapt care îi susţine locul 2 în topul celor mai politicoase zone din ţară.
Punctualitatea e un alt lucru discutabil în codul bunelor maniere la restaurant. Unele persoane consideră esenţial să ajungi la timp, altele preferă să ajungă înainte de ora stabilită, pe când alţii iau în calcul sfertul academic.
Rezultatele arată că majoritatea românilor (58,5%) sunt punctuali, ba chiar 32% ajung mai repede, şi numai 9,5% întârzie în jur de 15 minute. Uitându-ne strict pe regiuni, Dobrogea se remarcă drept cea mai nepunctuală regiune din ţară, unde 33% dintre respondenţi obişnuiesc să întârzie.
Întrebaţi dacă ţin uşa deschisă pentru alte persoane la intrarea în restaurant, 92,5% dintre români afirmă că fac asta. Analizând datele pe regiuni, se remarcă în mod negativ Maramureşul, unde numai 33% dintre ei ţin uşa deschisă pentru altcineva.
În urma pandemiei, românii au observat schimbări negative în comportamentul angajaţilor din mediul HoReCa. Totuşi, discuţiile cu ospătarii arată faptul că nici clienţii nu sunt cei mai politicoşi cu personalul localurilor pe care le frecventează.
Pe lângă faptul că sunt gălăgioşi şi vorbesc cu gura plină la masă, datele arată că bucovinenii sunt şi cei mai nepoliticoşi cu ospătarii, chelnerii sau ceilalţi membri din personal. Banatul, una dintre cele mai manierate regiuni din ţară, se remarcă pozitiv şi în ceea ce priveşte atitudinea faţă de angajaţii restaurantelor.
În materialul de faţă, echipa Bookingham, şi-a propus să afle cât de manieraţi sunt românii, când merg la restaurant. Pe baza unui chestionar la care au răspuns peste 200 de persoane, datele obţinute au fost analizate în raport cu regiunea fiecărui participant la studiu. Astfel, Moldova s-a clasat pe locul al 6-lea în Topul bunelor maniere la restaurant (foto ↓).

Screenshot 1


Articole înrudite