22 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Aproape jumătate dintre companiile globale au raportat un atac cibernetic în ultimul an
Aproape jumătate dintre companiile globale au raportat un atac cibernetic în ultimul an

Una din cinci organizații a ajuns în pragul insolvenței după un atac cibernetic, iar aproape jumătate (48%) a raportat o breșă de securitate în ultimele 12 luni, în creștere față de o pondere de 43%, în 2021, relevă datele centralizate într-un raport publicat de asigurătorul global Hiscox, citat de blogul din România al producătorului de soluții antivirus Eset.
Conform cercetării, șapte din cele opt țări chestionate consideră atacul cibernetic drept principala amenințare la adresa afacerii lor, în timp ce 19% din totalul celor chestionați au raportat un atac ransomware, în creștere de la 16%, de la an la an, iar două treimi dintre victime au plătit răscumpărarea în urma atacurilor.
De asemenea, peste (55%) dintre victimele atacurilor informatice consideră securitatea cibernetică o zonă cu risc ridicat, dar cifra scade la doar 36% pentru cei care nu au experimentat încă un atac de compromitere de date. În mod similar, 41% dintre cei atacați spun că expunerea lor la risc a crescut, dar pentru celălalt grup cifra este mai mică de un sfert (23%).
Specialiștii Eset subliniază faptul că un alt element interesant din raport evidențiază că infractorii cibernetici par să vizeze din ce în ce mai mult companiile mai mici. Astfel, cei cu venituri între 100.000 și 500.000 de dolari se pot aștepta la tot la fel de multe atacuri precum cei care au o cifră de afaceri între 1 și 9 milioane de dolari, anual.
Raportul de specialitate arată că o cincime dintre firmele respondente care au fost atacate spun că solvabilitatea lor a fost amenințată în acest an, cu 24% mai multe decât în 2021.
În acest context, bugetele medii pentru securitatea cibernetică ale companiilor respondente s-au majorat cu 60% în ultimul an, până la 5,3 milioane de dolari, respectiv cu 250% față de 2019.
Rezultatele raportului relevă că principalii vectori de atac sunt: Serverele cloud (41%), e-mailurile business (40%), serverele corporative (37%), serverele cu acces de la distanță (31%), dispozitivele mobile deținute de angajați (29%) și atacurile de tip DDoS - Distributed Denial-of-Service (26%).
Totodată, scorurile de pregătire cibernetică ale companiilor estimate de Hiscox au scăzut cu 2,6% de la an la an, ceea ce a condus la o scădere bruscă a numărului de firme clasate drept "experte" - de la 20% la doar 4,5%.
"Proporția companiilor clasate ca începătoare a scăzut de asemenea semnificativ, astfel că majoritatea firmelor au fost desemnate ca "intermediare". Pregătirea cibernetică contează, după cum se poate demonstra, costurile medii ale atacurilor ca procent din venituri fiind de două ori și jumătate mai mari pentru firmele clasificate drept "novice cibernetic"", notează sursa citată.
Raportul Hiscox a fost realizat pe baza unor interviuri la care au participat 5.000 de companii din SUA, Marea Britanie, Belgia, Franța, Germania, Spania, Olanda și Irlanda. (sursa Agerpres)


Articole înrudite