03 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
CNS Cartel Alfa către Guvern: Urmaţi exemplul Germaniei şi creşteţi salariul minim acum!
CNS Cartel Alfa către Guvern: Urmaţi exemplul Germaniei şi creşteţi salariul minim acum!

Directiva privind salariul minim european şi negocierile colective a primit ieri, marţi, 04 octombrie 2022, aprobarea finală după un proces legislativ de doi ani şi o campanie lungă a sindicatelor, anunţă prin intermediul unui comunicat de presă remis astăzi, miercuri, 05 octombrie 2022, Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Afla".
România, la fel ca toate statele membre, trebuie acum să ia măsuri pentru a avea legi şi practici în vigoare la timp astfel încât să fie respectat termenul de doi ani pentru transpunerea directivei, potrivit CNS "Cartel Alfa".
"Directiva a fost adoptată oficial la întâlnirea miniştrilor de finanţe din cadrul Consiliului Europei. Confederaţia Europeană a Sindicatelor a făcut un apel ca statele membre să urmeze imediat exemplul Germaniei, prin creşterea salariilor. Germania s-a aflat printre statele membre UE în care salariul minim a fost stabilit sub pragul UE de risc de sărăcie (60% din salariul median naţional), precum şi sub 50% din salariul mediu.
La 1 octombrie, Germania şi-a majorat salariul minim de la 10,45 euro pe oră la 12 euro pe oră, o creştere a salariului cu 15% pentru 6,64 milioane de lucrători.
Directiva va însemna că:
- Statele membre vor trebui să verifice caracterul adecvat al salariilor minime legale, ţinând cont de puterea de cumpărare şi de costul vieţii. La nivel naţional, valoarea salariului minim acoperă doar jumătate din costurile de trai şi este nevoie de creşteri rapide şi susţinute pentru a asigura un nivel adecvat al salariilor.
- Statelor membre li se va cere să promoveze negocierea colectivă şi să combată distrugerea sindicatelor, iar în ţările cu o acoperire a negocierilor colective sub 80% va trebui să elaboreze un plan de acţiune pentru a sprijini negocierea colectivă. Reamintim aici că în România, nivelul de acoperire al negocierilor colective este în prezent foarte scăzut, doar 20% dintre lucrători beneficiind de prevederile unui contract colectiv de muncă. Astfel modificarea Legii dialogului social (L62/2011) pentru deblocarea negocierilor colective la toate nivelurile este urgentă, aceasta fiind şi un jalon în cadrul PNRR, cu termen până la sfârşitul anului.
- Implicarea sindicatelor în stabilirea şi actualizarea salariilor minime statutare trebuie consolidată.
- O cerinţă pentru companiile care primesc contracte de achiziţii publice de a respecta dreptul de organizare şi negociere colectivă în conformitate cu Convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii nr. 87 şi nr. 98.
Secretarul general adjunct al Confederaţiei Europene a Sindicatelor, Esther Lynch, a spus: „Această zi marchează sfârşitul unui proces legislativ îndelungat, dar nu se poate sărbători până când această directivă nu va aduce bani în buzunarele oamenilor. Nu există absolut nicio scuză pentru ca statele membre să aştepte doi ani pentru a oferi un salariu decent, criza costului vieţii cere ca guvernele să intervină imediat. Guvernele ar trebui să urmeze exemplul Germaniei şi să adopte măsuri acum pentru a creşte salariul minim legal şi, de asemenea, pentru a promova negocierile colective ca cea mai bună modalitate de a asigura o remuneraţie cu adevărat echitabilă”", se arată în comunicatul CNS "Cartel Alfa".


Articole înrudite