05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Economia României va continua să crească şi în 2012, consumul se va redresa ajutat de salarii, piaţa auto îşi va reveni după 3 ani de cădere, iar statul va fi principalul investitor în construcţii. Sunt doar câteva dintre cele 50 de tendinţe ale anului pe care mizează analiştii, "Ziarului Financiar". Aceştia spun că economia va continua să crească şi anul acesta, chiar dacă plusul înregistrat nu va fi mai mare de 2%.
Chiar dacă investiţiile străine scad, exporturile vor creşte şi vor contribui la menţinerea unui curs stabil, în timp ce deficitul se va duce în jos.
Piaţa bancară şi de asigurări va fi marcată anul acesta de fuziuni, una deja anunţată. Pentru că vor primi mai puţini bani de la băncile-mamă din străinătate, bancherii români vor menţine dobânzile ridicate la depozite, dar le vor reduce la credite.
Construcţiile se vor baza pe lucrările de infrastructură făcute de stat şi pe câteva proiecte mari în mall-uri şi hipermarketuri, însă construcţia de locuinţe va stagna, deşi preţurile vor mai scădea uşor.
Piaţa auto va fi marcată de lansarea a două noi modele Dacia şi de începerea producţiei de către Ford. Vânzările de maşini noi vor creşte cu 10%, dar vânzările de maşini înmatriculate înainte de 2007 vor fi complet blocate din cauza noii taxe de poluare.
Şi consumul va trece pe plus după 3 ani de declin, britanicii de la Tesco vor veni în România şi vor deschide noi hipermarketuri şi magazine de modă.
La asta va contribui şi creşterea salariilor în sectorul privat şi la înregistrarea a 100.000 de noi salariaţi plătiţi până acum la negru. Previziunile de anul trecut s-au confirmat în proporţie de peste 60%, iar multe din cele greşite au fost mult prea pesimiste.


Articole înrudite