16 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Magistraţii londonezi au aprobat lichidarea a trei firme din GFG Alliance care controlează Liberty Galaţi
Magistraţii londonezi au aprobat lichidarea a trei firme din GFG Alliance care controlează Liberty Galaţi

Credit Suisse a primit undă verde pentru a continua procesele în instanţă împotriva companiilor din grupul GFG Alliance şi cere lichidarea a trei companii care controlează şi Liberty Galaţi. Credit Suisse Group AG a pornit acest demers judiciar pentru a recupera de la grupul controlat de Sanjeev Gupta datorii de peste un miliard de dolari.
Un judecător londonez citat de publicaţia Bloomberg a declarat că încercarea creditorului elveţian de a lichida trei dintre firmele lui Gupta poate continua, spunând că companiile GFG nu se pot baza pe reguli menite să protejeze companiile în timpul pandemiei de coronavirus. O petiţie de lichidare este un proces asemănător cu o lichidare. "Cererile făcute companiilor în urmă cu mai bine de un an nu au fost îndeplinite", a declarat judecătorul Nicholas Briggs în hotărârea sa. "Este probabil ca ordinul de lichidare se va face".
Credit Suisse s-a adresat din nou instanţei după ce Gupta a căutat timp de aproape un an o nouă finanţare pentru datoriile sale.
Un purtător de cuvânt al GFG a declarat că procedurile judiciare vor continua în toamna sau iarna acestui an. "Ne vom apăra poziţia cu fermitate şi am demonstrat angajamentul nostru faţă de afacerile noastre din Marea Britanie cu injecţii de capital din partea acţionarilor din octombrie 2021", a spus acesta.
"Între timp, continuăm să negociem o restructurare consensuală a datoriilor în interesul tuturor părţilor interesate, nu în ultimul rând al miilor de angajaţi care se bazează pe afacerile noastre din Marea Britanie şi din întreaga lume", a mai spus reprezentantul grupului GFG.
Credit Suisse, cu sediul în Zurich, a refuzat să comenteze.
Cele trei companii care se confruntă cu lichidarea datorau Credit Suisse peste 215 milioane de dolari, potrivit hotărârii. Credit Suisse, acţionând prin intermediul Citibank, a depus petiţii împotriva a două entităţi de tranzacţionare şi finanţare, precum şi Speciality Steel UK Ltd., cea mai mare entitate operaţională din divizia Liberty Steel UK a Gupta, care are peste 1.800 de angajaţi.
Judecătorul a spus că Gupta a ales să nu furnizeze informaţii financiare complete pentru a-l ajuta să evalueze impactul Covid asupra averilor lor, numind lipsa dovezilor "în general nesatisfăcătoare". Mai degrabă, el a spus că firmele GFG s-au confruntat cu insolvenţa după prăbuşirea celui mai mare creditor al Gupta, Greensill Capital.
Grupul GFG are probleme majore de lichiditate după prăbuşirea principalului său creditor, Greensill Capital care era finanţat de Credit Suisse. Sanjeev Gupta se află în centrul mai multor investigaţii privind presupuse fraude vizând inclusiv tranzacţii legate de finanţarea activităţii conglomeratului său GFC Alliance. În Marea Britanie, GFG este investigat de Biroul de fraude grave pentru "suspiciune de fraudă, tranzacţionare frauduloasă şi spălare de bani". În plus, şi procurorii francezi au început de asemenea investigaţii.


Articole înrudite