28 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mai puțin năut înseamnă că proteinele ieftine și humusul ar putea fi mai greu de găsit
Mai puțin năut înseamnă că proteinele ieftine și humusul ar putea fi mai greu de găsit

Momentul actual nu este unul prea grozav pentru iubitorii de humus, transmite Reuters
Livrările mondiale de năut, principalul ingredient pentru humus, ar pute scădea cu până la 20% în acest an, potrivit Global Pulse Confederation. Evoluțiile meteo nefavorabile și războiul au afectat livrările de năut, ducând la creșterea prețurilor și au creat bătăi de cap pentru producătorii de alimente.
Năutul este procesat în humus, făină, supe și tocănițe. Chiar dacă popularitatea năutului este în creștere în SUA, această legumă este de mult timp un produs de bază în dietele oamenilor din India și Orientul Mijlociu, locuri unde acești se chinuie deja să acopere costurile în creștere ale importurilor de alimente.

Mai puțin năut plantat în acest an

Datele oficiale arată că fermierii din SUA, al patrulea exportator mondial de năut, au plantat mai puțin năut în acest an, din cauza condițiile meteo nefavorabile din primăvară, și au dat prioritate unor culturi mai profitabile, precum grâu sau porumb. Pe de altă parte, marii cumpărători din sudul Asiei și bazinul Mediteranei încearcă să pună mâna pe stocurile americane deoarece livrările mondiale se reduc, pe măsură ce războiul dintre Rusia și Ucraina, ambele producătoare de năut, a exacerbat lanțurile globale de aprovizionare.
"Când a izbucnit războiul dintre Rusia și Ucraina, cererea a explodat. Am văzut o cerere puternică din China, apoi au apărut telefoanele de la clienții din Pakistan și Bangladesh", a declarat Jeff Van Pevenage, director general al producătorului și traderului de cereale și leguminoase Columbia Grain International.
Ucraina nu a putut însămânța toate culturile de năut, din cauza războiului, eliminând 50.000 de tone care în mod normal ar fi ajuns în Europa, spune Navneet Singh Chhabra, director la traderul de năut Shree Sheela International.
Potrivit lui Navneet Singh Chhabra, sancțiunile destinate întreruperii accesului Rusiei la sistemul financiar global au afectat și achizițiile de produse agricole rusești, deoarece unii cumpărători au evitat complicațiile cu plățile. Un mare exportator mondial de năut, Rusia este responsabilă în mod normal pentru aproximativ 25% din comerțul mondial, a subliniat Chhabra.
"Rusia exportă minim 200.000-250.000 de tone de năut pe an. Când a izbucnit războiul în februarie, această ofertă a dispărut", a apreciat Navneet Singh Chhabra.
Problemele cu transportul au exacerbat constrângerile de aprovizionare și au contribuit la creșterea prețurilor, în special în SUA. Aglomerarea navelor în zona de nord-vest a Oceanului Pacific a forțat unii comercianți de cereale să livreze containerele cu năut pe calea ferată mii de mile, adoptând o rută mai scumpă și mai lungă pentru a răspunde la comenzi.

Prețurile la năut au crescut cu 12%

Livrările limitate au dus la creșterea prețurilor cu amănuntul în SUA. La rafturile magazinelor din SUA, prețurile la năut au crescut cu 12% comparativ cu anul trecut și sunt cu aproape 17% mai mari față de situația de dinainte de pandemie, potrivit celor mai recente date ale NielsenIQ. Prețurile la humus au crescut cu 6,9% comparativ cu 2019.
Cererea mondială de năut depășește cu mult livrările, potrivit studiilor firmei Shree Sheela International. Turcia a introdus o interdicție la export, în timp ce randamentul culturilor din Mexic a scăzut foarte mult, din cauza evoluțiilor meteo nefavorabile. În Australia, un mare exportator de năut, fermierii s-au confruntat cu inundații, iar vânzătorii se chinuie să fac rost de spații pentru containere pe nave.
În SUA, datele Departamentului Agriculturii arată că fermierii au plantat cu năut o suprafață cu 5% mai mică față de cea de anul trecut. (sursa Agerpres)


Articole înrudite