29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Piaţa pre-închirierilor de birouri, în creştere cu 50% în T2 din 2011
Piaţa pre-închirierilor de birouri, în creştere cu 50% în T2 din 2011
Cererea de pre-închiriere a spaţiilor de birouri în România a înregistrat, în trimestrul al doilea din 2011, o creştere de 50% faţă de perioada similară din anul anterior, ajungând până la 75.900 mp, relevă cel mai nou studiu imobiliar întocmit de compania CBRE România, parte a celei mai mari firme de servicii comerciale imobiliare din lume.
Conform datelor, în decursul lunilor aprilie-iunie a.c., două tranzacţii de pre-închiriere semnate au acoperit 49% din cererea înregistrată, reprezentând o suprafaţă de 37.500 mp. Spaţiile respective se află în clădiri a căror construcţie a început în anii anteriori. Semnarea celor două contracte vin după ce, în trimestre consecutive precedente, nu se parafase niciun pre-contract.
Studiul CBRE România arată că, în trimestrul secund al anului, cererea a înregistrat o creştere substanţială, de aproape 50%, faţă de anul trecut, până la 75.900 mp închiriaţi. Comparativ cu perioada similară din anul trecut, volumul activităţii de renegociere şi reînnoire a scăzut cu 60%, în timp ce pre-închirierile au crescut ca valoare cu 118%.
Activitatea totală de închiriere, incluzând atât închirieri, cât şi renegocieri, a fost de 86.200 mp.
Chiria spaţiilor din zonele „prime” rămâne neschimbată în ultimele trimestre, la valoarea de 19,5 euro/mp/lună. Referitor la chiria netă efectivă, valoarea este cu 8-10% mai scăzută, în condiţiile în care numărul facilităţilor acordate continuă să fie ridicat, dar o scădere a acestora poate fi observată exclusiv în cazul clădirilor din zonele prime.
În ceea ce priveşte Capitala, gradul mediu de neocupare este de 16,1%, în scădere faţă de trimestrul trecut, iar acest lucru variază în funcţie de zonă.


Articole înrudite