22 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Producţia industrială (serie brută) a crescut cu 6,9% în primele şapte luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2012, dar şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 6,1%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Creşterea a fost susţinută de industria prelucrătoare (+8,5%) şi de cea extractivă (+5,3%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 5,4%.
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: în industria bunurilor de capital (+11,8%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,7%), în industria bunurilor intermediare (+7,7%) şi în industria bunurilor de uz curent (+3,8%). Industria energetică a scăzut cu 5,0%.
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut în perioada menţionată datorită industriei prelucrătoare (+7,9%) şi industriei extractive (+4,5%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 5,9%.
Potrivit datelor INS, pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+12,4%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,7%), în industria bunurilor intermediare (+5,5%) şi în industria bunurilor de uz curent (+3,1%). Industria energetică a scăzut cu 4,7%.
În luna iulie 2013, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 7,2%, determinată de creşterea producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+8,3%) şi a industriei prelucrătoare (+7,4%). Industria extractivă a scăzut cu 1,9%.
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri la toate categoriile de bunuri, respectiv în industria bunurilor de capital (+8,6%), în industria bunurilor intermediare şi în industria energetică (câte +6,8% fiecare), în industria bunurilor de uz curent (+5,6%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,4%).
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 0,1%, ca urmare a scăderii industriei extractive (-5,1%). Industria prelucrătoare şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au crescut cu 0,5%, respectiv cu 0,4%.
Datele statistice arată că pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+5,8%), în industria bunurilor intermediare (+4,4%) şi în industria energetică (+1,1%) şi scăderi în industria bunurilor de uz curent (-0,3%) şi în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-0,2%).
Raportat la luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a crescut în luna iulie 2013 cu 11,4% datorită creşterii industriei prelucrătoare (+13,3%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 1,4% iar industria extractivă cu 0,1%.
Potrivit INS, pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+18,4%), în industria bunurilor intermediare (+11,6%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+10,6%) şi în industria bunurilor de uz curent (+6,7%). Industria energetică a scăzut cu 1,7%.
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 6,3%, ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare (+7,7%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 3,4%, respectiv cu 0,2%.
Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+13,6%), în industria bunurilor intermediare (+9,0%), în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+5,3%) şi în industria bunurilor de uz curent (+2,7%). Industria energetică a scăzut cu 2,7%.


Articole înrudite