România a revenit la ritmurile de creştere de dinaintea crizei

 
Joi, 09 Noiembrie 2017 00:00
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Economia României ar urma să înregistreze anul acesta o creştere de 5,3%, urmând ca în 2018 avansul economic să se reducă uşor, la 4,2%, potrivit celor mai recente prognoze publicate recent de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
Comparativ cu precedentele prognoze din luna mai, BERD şi-a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti cu 1,3 puncte procentuale pentru acest an, de la 4% până la 5,3%, şi cu 0,7 puncte procentuale pentru anul următor, de la 3,5% până la 4,2%.
"Mai multe ţări, în special România şi Turcia, înregistrează ritmuri de creştere comparabile cu nivelurile înregistrate înaintea crizei", susţine BERD.
La nivel general, BERD şi-a îmbunătăţit semnificativ prognozele de creştere pentru 2017, graţie exporturilor mai mari, relansării investiţiilor şi preţurilor mai mari la materii prime, care sprijină o relansare solidă. Ritmul mediu de creştere înregistrat în ţările din regiunea în care operează BERD ar urma să fie de 3,3% în acest an, cu 0,9 puncte procentuale mai mult decât în prognozele publicate în luna mai şi după o creştere de doar 1,9% în 2016.
"Această relansare amplă este o evoluţie binevenită. Ea creează, de asemenea, o fereastră de oportunitate pentru derularea reformelor care vor asigura sustenabilitatea ritmurilor solide de creştere pe termen lung", apreciază economistul şef al BERD, Sergei Guriev.
BERD susţine că cele mai recente prognoze ale sale sunt supuse la numeroase riscuri, inclusiv tensiunile geopolitice, ameninţările de securitate, politicile populiste din economiile avansate şi gradul ridicat de concentrare a surselor de creştere globală.
BERD este unul dintre cei mai mari investitori instituţionali din România, cu investiţii în ţară de 7,6 miliarde euro în peste 400 de proiecte. Totalul investiţiilor în sectorul agroalimentar este de 10,3 miliarde euro, în 624 proiecte în ţările în care operează BERD, din care 700 milioane euro investiţi în România în 36 de proiecte.
Comisia Naţională de Prognoză a revizuit săptămâna trecută estimările privind creşterea economică a României în 2017, la 6,1%, de la 5,6% cât preconizase anterior.
Şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit de la 4,2% la 5,5% estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an, în raportul "World Economic Outlook", publicat pe 10 octombrie.
De asemenea, FMI şi-a îmbunătăţit şi prognoza privind ritmul de creştere înregistrat de economia României în 2018, până la 4,4%, faţă de avansul de 3,4% preconizat în aprilie.
Banca Mondială anunţa, la rândul său, pe 20 octombrie, că economia României ar urma să crească peste potenţial în 2017 şi în 2018, conform celei mai recente actualizări a raportului Economie regională, migraţie şi mobilitate în Europa şi Asia Centrală.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu