19 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Statul român, împrumut de 10 milioane de euro de la olandezi pentru Damen Mangalia
Statul român, împrumut de 10 milioane de euro de la olandezi pentru Damen Mangalia

Acţionarii Damen Shipyards Mangalia SA sunt convocaţi să participe la la Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), dar şi la Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA), pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare aflându-se şi un punct privitor la contractarea unui împrumut de zece milioane de euro.

Atât AGA, cât şi AGEA sunt programate să se desfăşoare în data de 13 noiembrie 2023, ora 10.00, respectiv ora 11.00, urmând ca a doua convocare pentru ambele şedinţe, în caz de neîndeplinire a cvorumului legal, să aibă loc în ziua de 14 noiembrie 2023.

Aşadar, în cadrul AGEA, acţionarii vor discuta despre aprobarea contractării unui împrumut de urgenţă de zece milioane de euro de la acţionarul Damen Holding B.V., termenul de restituire urmând să fie 31 iulie 2024.

În cadrul AGA va fi prezentat stadiul auditului financiar al situaţiilor financiare pentru exerciţiul financiar 2022 şi se va stabili bugetul de venituri şi cheltuieli pentru 2023, rectificat, precum şi Raportul Directoratului pentru Trimestrul 3, 2023.

În cadrul AGEA se va discuta despre schimbarea destinaţiei sumei de 2,1 milioane de euro din investiţii în plata datoriilor, rezultată ca urmare a vânzării căminelor Despina, dar se va pune în discuţie şi aprobarea solicitării pentru suplimentarea finanţării pentru anul 2023 şi suport în finanţare.

Tot atunci, acţionarii vor discuta despre aprobarea contractării unui împrumut de urgenţă de zece milioane de euro de la acţionarul Damen Holding B.V., termenul de restituire urmând să fie 31 iulie 2024, cu o rată a dobânzii EURIBOR 1M+9,86% şi care poate ajunge până la 13%, în funcţie de garanţiile corespunzătoare pentru care se va opta în AGEA.

Odată cu aprobarea contractării împrumutului, se vor discuta şi opţiunile privind garanţiile pentru returnarea acestuia.

Reamintim că Damen Shipyards Mangalia are ca acţionar majoritar statul român prin Şantierul Naval 2 Mai SA, cu 51%, în timp ce compania olandeză Damen Holding BV deţine 49%.

În 2021, Damen Shipyards Mangalia a declarat 1.907 angajaţi, pierderi peste 77,98 milioane de lei şi cifra de afaceri a depăşit 552,48 de milioane de lei.

În luna august a acestui an, a fost mare scandal, iar Damen a anunţat că se retrage din şantierul din Mangalia după ce a fost făcut anunţul oficial că s-a anulat cadrul legal de funcţionare a asocierii dintre Damen Holding BV şi statul român privind Şantierul Mangalia.

Având în vedere intenţia acţionariatului român din şantier care propune contractarea acestui împrumut, pare-se că cele două părţi au ajuns la un compromis.

Articole similare:

A fost anulat acordul dintre Damen şi statul român de la şantierul din Mangalia

Damen: Rămânem în România şi continuăm activitatea la Galaţi!

Damen cere României despăgubiri uriaşe pentru Şantierul Naval Mangalia


Articole înrudite