18 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Trebuie strânsă centura, va fi criză şi în 2012”
„Trebuie strânsă centura, va fi criză şi în 2012”
Românii vor trebui să "strângă cureaua" şi anul viitor pentru că nu vom scăpa de criză, aşa cum arătau estimările iniţiale, a avertizat Ion Ţiriac la emisiunea "După 20 de ani". El şi-a exprimat speranţa că, în eventualitatea unor noi împrumuturi, autorităţile să direcţioneze fondurile pentru investiţii, în special în infrastructură, iar Guvernul să ia măsuri pentru mediul de afaceri şi pentru a încuraja economia.
"Este criză şi noi o simţim pentru că şi partenerii noştri au greutăţi. Credeam că în 2012 începem să flotăm, adică să ne meargă ceva mai bine. Din păcate nu cred că este cazul, iar românul trebuie să strângă centura, să se gândească la faptul că nu mai este...sigur, putem să împrumutăm, să împrumutăm, să împrumutăm pentru investiţii, în special în infrastructură, din cauza căreia suntem morţi de foame. Ştiu că e foarte greu ca un pensionar să înţeleagă treaba asta, dar sper să se face ceva pentru cei care produc bani",  a declarat omul de afaceri.
Întrebat despre evoluţia cursului leu-euro, omul de afaceri a afirmat că moneda naţională a fost supraevaluată nejustificat în ultimii trei-patru ani, iar paritatea de 4,2-4,3 lei/ euro se încadrează într-o zonă de normalitate.
"După părerea mea, leul a fost foarte supraevaluat în ultimii trei-patru ani. Noi am crescut puterea leului enorm, nu ştiu de ce, pentru că n-am exportat mai mult. Leul ajunsese la cât? La trei şi ...? Era ridicol. Intrăm într-o zonă oarecum mai normală şi dacă stăm undeva pe-aici, la 4,2-4,3, poţi să-ţi calculezi, pentru că noi tot plătim în euro afară. Noi suntem importatori, n-avem nevoie. Pe noi ne interesează mult mai mult ce exportăm, adică să facem ceva cu exportul", a mai spus Ţiriac.
Referitor la problemele din Grecia, omul de afaceri a arătat că problemele acestei ţări sunt minore în comparaţie cu eventuale situaţii similare în state precum Spania sau Italia, care ar putea avea nevoie de sume mult mai mari pentru a fi salvate.
"Grecia e cea mai mică problemă pe care o am eu...e atât de mititică! Mai dă 100 de miliarde, mai iartă-i de 100 de miliarde. Ce se întâmplă însă dacă Spania şi Italia cer 1.500 de miliarde? Dar amândouă ţările au un potenţial enorm şi nu cred că au asemenea probleme", a spus Ţiriac.


Articole înrudite