19 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Benzile transportoare din zona Tirighina, în pericol de prăbuşire peste DN2B
Benzile transportoare din zona Tirighina, în pericol de prăbuşire peste DN2B

Precipitaţiile înregistrate în ultima perioadă în zona Galaţi au creat condiţiile propice producerii de ravene şi alunecări de teren, cu consecinţe deosebite asupra drumului naţional DN2B, la intrarea în municipiul Galaţi. Instabilitatea taluzului din zona Tirighina poate afecta sistemul rutier al drumului şi implicit fundaţia stâlpului de susţinere a benzii transportoare.
„Având în vedere valorile de trafic ridicate şi numărul ridicat de vehicule de mare tonaj ce tranzitează zona, se impune remedierea în regim de urgenţă a accidentului de teren ce poate conduce la prăbuşirea benzilor transportoare peste drumul naţional DN2B, cu complicaţii deosebit de grave pentru municipiul Galaţi", sunt concluziile şi constatările Primăriei municipiului Galaţi, care a ajuns la concluzia că se impune remedierea în regim de urgenţă a accidentului de teren.
Pentru remedierile necesare, municipalitatea a lansat o licitaţie pentru atribuirea contractului de execuţie a acestor lucrări de punere în siguranţă a taluzului de pe DN2B, zona Tirighina, cu o valoare estimată la 895.000 de lei, fără TVA, şi termen de realizare de 60 de zile.
Lucrările vizează protecţia antierozională a taluzului prin geocelule umplute cu pământ preînsămânţat cu plante perene cu rădăcini adânci şi creştere rapidă, pretabile zonelor foarte puternic şi excesiv afectate de fenomenele de eroziune în suprafaţă a terenului, rezultând o vegetalizare a întregului versant. Pentru combaterea eroziunii la suprafaţa versantului, se recomandă realizarea de lucrări de uniformizare a suprafeţei terenurilor în pantă (modelare-nivelare, terasări) care combat şiroirea şi ravinarea necontrolată, reducând concentrarea scurgerilor superficiale. De asemenea, se vor reface straturile de infrastructură şi suprastructură rutieră în zonele afectate de accidentul de teren, se precizează în documentaţia aferentă licitaţiei.


Articole înrudite