18 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Câştigătorii Galei Premiilor Gopo 2024
Câştigătorii Galei Premiilor Gopo 2024

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Naţional ,,I. L. Caragiale’’ din Bucureşti, a avut loc cea de-a 18-a ediţie a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanţele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani. Libertate este marele câştigător al trofeului Gopo pentru Cel mai bun film.
Actorii Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Andreea Vasile, Olimpia Melinte, Denis Hanganu, Cătălina Grama, Paul Ipate, Oana Pellea, Marius Manole, Emilian Oprea, Maria Obretin, Adrian Văncică, Bogdan Dumitrache, Alexandru Ion regizorii Emanuel Pârvu, Tudor Giurgiu, Tudor D. Popescu, Cristian Pascariu şi criticul de film Irina Margareta Nistor au fost printre personalităţile care au acceptat invitaţia de a participa la ceremonia de decernare a Premiilor Gopo, prezentată în premieră de actorul de stand-up comedy, Claudiu Teohari (Teo).
Libertate, regizat de Tudor Giurgiu, a fost marele câştigător al serii, obţinând trofeul pentru Cel mai bun film în urma procesului de votare la care au participat peste 800 de profesionişti din lumea filmului autohton. Libertate a obţinut alte 9 trofee.
Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal a ajuns la Ilinca Manolache pentru rolul său din lungmetrajul Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii.
Premiul pentru Cea mai bună regie i-a revenit lui Tudor Giurgiu pentru filmul Libertate.
Premiul pentru Cel mai bun actor în rol principal i-a revenit lui Alex Calangiu, protagonistul filmului Libertate (r. Tudor Giurgiu).
Maria Popistaşu a fost distinsă cu Premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar, pentru rolul din Taximetrişti (r. Bogdan Theodor Olteanu), iar Iulian Postelnicu a fost desemnat Cel mai bun actor în rol secundar, pentru rolul din Libertate.
Premiul pentru Cel mai Bun Scenariu a ajuns anul acesta la două dintre filmele nominalizate. Cecilia Ştefănescu şi Tudor Giurgiu pentru filmul Libertate şi Radu Jude pentru filmul Nu aştepta prea mult de la sfîrşitul lumii.
Între Revoluţii, regizat de Vlad Petri, a fost desemnat Cel mai bun documentar.
Premiul pentru Tânără Speranţă i-a fost acordat lui Niko Becker pentru rolul Dumitru din filmul Spre Nord. Premiul pentru cea mai bună imagine i-a fost oferit lui George Chiper-Lillemark pentru filmul Spre nord. Viorica Petrovici a câştigat Premiul pentru Costume, iar Vali Ighigheanu a câştigat Premiul pentru cele mai bune decoruri, pentru lungmetrajul Libertate.
La categoria scurtmetraj, premiul a fost oferit filmului Acolo unde bărcile nu ajung, r. Vlad Buzăianu. La categoria Cel mai bun film european, voturile profesioniştilor din cinematografie şi ale criticilor de film au mers către Anatomia unei prăbuşiri / Anatomie d’une chute (r. Justine Triet, Franţa), iar Premiul Publicului, pentru producţia cu cel mai mare succes la box-office, a fost acordat filmului Miami Bici 2 (r. Jesús del Cerro).
Una dintre cele mai valoroase actriţe din România, Rodica Mandache a fost onorată în cadrul Galei cu Premiul Gopo pentru Întreaga Carieră. Artistul Dan Nuţu a fost de asemenea distins cu Premiul pentru Întreaga Activitate, iar Premiul Special a fost acordat cascadorului Adrian Ştefănescu.
Gala Premiilor Gopo a fost marcată de momente pline de emoţie prin prezenţa artistei Lucia, care a susţinut un recital care a marcat momentul In memoriam al serii, şi a artistei Eva Kiss, care a interpretat piesa Libertate. Pe scenă au urcat şi formaţiile Delta pe obraz şi 10 Prăjini.
Înregistrarea Galei Premiilor Gopo 2024 va fi difuzată pe 1 mai, de la ora 22:30, pe PRO Cinema.


Articole înrudite