22 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sindicalişti, reprezentând 50 de organizaţii din 30 de ţări europene, s-au adunat la Gare du Midi începând cu ora 11.00 (ora locală) şi-au îmbrăcat vestele şi şepcile colorate, au înălţat baloane colorate de diferite mărimi, s-au aşezat la locul stabilit de lideri şi au început cu o fotografie amintire de la această euromanifestare, aşa cum fac şi la protestele din România. În acest timp, pe un ecran uriaş, se derulau imagini cu mesaje ale liderilor sindicaliştilor europeni care cereau o "Europă socială", stoparea măsurilor de austeritate şi îndemnau oamenii să lupte până la capăt pentru revendicările lor.
La început, abia coborâţi din autocare, sindicaliştii nu păreau prea disperaţi, ci mai mult obosiţi de pe drum, dar au intrat imediat în atmosfera creată de colegii lor din Belgia, care i-au aştreptat cu vuvuzele, cu petarde şi strigăte pentru o viaţă mai bună. Protestatarii au fost animaţi şi de muzică africană cântată la instrumente specifice de tineri de culoare, cetăţeni belgieni, pe acordurile căreia unele fete îşi mişcau şoldurile în drumul lor spre serviciu sau spre şcoală. Tot pentru animarea şi încălzirea participanţilor organizatorii au adus vânzători de bere în mijlocul mulţimii. Mulţi dădeau noroc cu colegi din alte ţări, pe care cu siguranţă nu îi mai văzuseră niciodată, dar erau bucuroşi de noi cunoştinţe.
Cele câteva zeci de mii de sindicalişti s-au aliniat pentru a porni în marş la ora 12.30, coloana fiind deschisă de câţiva bărbaţi în costume, cu umbrele, serviete şi feţele acoperite de măşti negre, care ironic îi interpretau pe bancheri, care spuneau ei, vor să le ia banii celor săraci, dar ei o să se opună. Aceşti "men in black" bancheri, care vorbeau în franceză şi germană, aveau o pancardă pe care scria că reprezintă "Federaţia Bogaţilor din Belgia", având mesajul: "Numai săracii rămân când bogaţii dispar".
Un grup de sindicalişti a imitat un echipaj de caiac-canoe, în faţa Parlamentului European, vrând să simbolizeze faptul că măsurile de austeritate i-au pus la pământ, dar ei îşi continuă lupta până la capăt convinşi că vor învinge. Echipajul era condus de un copil, şi el afectat de austeritate, prin diminuarea drepturilor, care striga, împreună cu grupul "Nu auterităţii, nu îi taxaţi pe cei săraci, taxaţi bogaţii". Nu au fost strigate lozinci obscene la adresa guvernanţilor lor sau a parlamentarilor europeni.
Când au trecut prin faţa Parlamentului European, sindicaliştii au fost susţinuţi atât moral, cât şi fizic de un grup de europarlamentari social-democraţi, majoritatea tineri, purtând costume. Ei erau însoţiţi de alţi tineri cu pancarte şi tricouri roşii cu însemnele social-democraţilor. Fiecare europarlamentar venea să dea mâna cu reprezentanţii delegaţiei din ţara lor, se prezentau. Nume necunoscute de oamenii de rând, dar aveau pe chip un zâmbet larg, Lor le erau înmânate memorii cu problemele lor, ei ofereau promisiuni cum că se vor face tot posibilul să le rezolve problemele.
Aceasta manifestaţie a avut loc, miercuri, în 29 septembrie, la Bruxelles, în contextul în care, în următoarele două zile, în acest oraş, are loc întâlnirea miniştrilor de Finanţe. Sindicaliştii din toate ţările propun înlocuirea măsurilor de austeritate cu crearea unei taxe pe tranzacţiile financiare pentru susţinerea investiţiilor publice. Acest subiect se află şi pe ordinea de zi a întâlnirii miniştrilor de Finanţe.
Printre profesori, personal sanitar, funcţionari publici, mineri, siderurgişti, energeticieni, pensionari, în coloana de manifestanţi era şi o maşină de pompieri din Marea Britanie, şi această categorie fiind afectată de criza economică şi de măsurile luate de Guvern. În Anglia a fost anunţat în iunie unul dintre cele mai severe programe de austeritate din Europa care presupune creşterea taxelor şi tăierea cheltuielilor bugetare cu 40 de miliarde de lire sterline. Aceste măsuri luate in Marea Britanie au inclus o majorare a TVA-ului de la 17,5 la 20 la sută şi îngheţarea alocaţiilor pentru copii. Tot din Marea Britanie era venită şi o delegaţie a pensionarilor, care cerea instituţiilor europene apărarea drepturilor pensionarilor - şi ei afectaţi de măsurile de austeritate.
"Austeritatea duce la sărăcirea populaţiei, la excluziune socială, nu trăim pentru a munci, muncim pentru a trăi decent", le-a spus celor prezenţi un lider belgian. Mesajul zecilor de mii de bărbaţi şi femei a fost că nu este normal să plătească efectele acestei crize economice doar salariaţii de rând şi au cerut o adevărată politică economică, socială, fiscală europeană. Liderii le-au spus că merită mai mult şi i-au asigurat că glasurile lor au fost auzite şi speră ca problemele lor să îşi găsească rezolvare.
Discursurile liderilor au fost încheiate de un tânăr sindicalist din Polonia care şi-a strigat problemele fiind aplaudat şi susţinut de toţi cei prezenţi. "Tinerii, care reprezintă viitorul, au fost primii care şi-au pierdut slujbele când a apărut criza. Noi suntem primii care ne aruncăm în luptă şi suntem ultimii care cedează. Cerem garanţii pentru tineri, slujbe mai multe şi mai demne, stabilitate pe piaţa muncii", a strigat tânărul polonez.
În uralele sindicaliştilor rămaşi s-a încheiat protestul eurosindicaliştilor după fix trei ore, fără incidente, fără poliţie care să supravegheze de aproape, fără sloganuri obscene, dar în schimb cu muzică africană în loc de dansul pinguinului, şi cu petarde aruncate în loc de caschete.


Articole înrudite