24 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bulgaria notificată de Rusia: În Marea Neagră vor fi efectuate exerciții militare ruse
Bulgaria notificată de Rusia: În Marea Neagră vor fi efectuate exerciții militare ruse

Bulgaria a fost notificată de Rusia asupra stabilirii unei zone de alertă temporară în Marea Neagră, care include și o parte din zona economică exclusivă a Bulgariei, întrucât forțele navele ruse vor desfășura exerciții în acel perimetru, au declarat joi pentru agenția EFE reprezentanți ai Ministerului Apărării de la Sofia, notează Agerpres.

"Nu există motive de îngrijorare și exercițiile se vor desfășura departe de apele teritoriale ale țării noastre. Deși aceste acțiuni nu reprezintă o încălcare formală a normelor legale internaționale, ele nu sunt considerate bune practici", a explicat un purtător de cuvânt al ministerului. Aliații Bulgariei din cadrul NATO" își continuă activitățile regulate de monitorizare sporită a zonei de responsabilitate a NATO", a adăugat același oficial.

La rândul său, viceministrul bulgar al apărării, generalul Atanas Zaprianov, a declarat că partea rusă nu a precizat durata manevrelor navele pe care le va efectua în Marea Neagră și că aceste manevre fac parte din încercările Rusiei de a bloca exporturile de cereale ucrainene, după retragerea Moscovei din înțelegerea care garanta un coridor navigabil sigur pentru aceste exporturi.

Și Alianța Nord-Atlantică a emis un comunicat în care semnalează că "noua zonă de avertizare a Rusiei în Marea Neagră, în interiorul zonei economice exclusive a Bulgariei, creează noi riscuri de erori de calcul și de escaladare, precum și noi obstacole pentru activitatea de navigație".


Articole înrudite