24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ucraina afirmă că va exporta cereale prin porturile din Croaţia
Ucraina afirmă că va exporta cereale prin porturile din Croaţia

Ucraina a început să exporte cereale prin porturile maritime croate, cu scopul de a-şi lărgi rutele de export în condiţiile în care porturile sale de la Marea Neagră sunt blocate, a declarat joi un oficial ucrainean de rang înalt citat de Reuters.  

Principala rută de export de cereale a Ucrainei era, de obicei, prin porturile de la Marea Neagră, dar Kievul caută alternative de la invazia Rusiei de anul trecut şi decizia Moscovei din iulie de a se retrage din acordul ce permite transportul în siguranţă pe Marea Neagră.

Ministrul de externe Dmitro Kuleba a declarat, în timpul unei vizite la Zagreb, la sfârşitul lunii iulie, că Ucraina şi Croaţia au convenit asupra posibilităţii de a folosi porturile croate de la Dunăre şi de la Marea Adriatică pentru exportul de cereale ucrainene, potrvit news.ro.

"Cerealele ucrainene au fost deja exportate prin porturile croate. Suntem recunoscători pentru această posibilitate. Deşi este o rută comercială de nişă, aceasta este deja populară", a declarat prim-vicepremierul Iulia Svîrîdenko. "Suntem pregătiţi să o dezvoltăm prin extinderea capacităţilor coridorului de transport", a mai spus ea. "Credem că această rută logistică va juca un rol important în comerţul bilateral dintre ţările noastre chiar şi după război", a adăugat oficialul ucrainean într-un răspuns scris pentru Reuters.

Svîrîdenko nu a precizat cât de mult grâu ucrainean a fost deja expediat prin porturile croate. 

Ministerul Agriculturii de la Kiev a declarat luna aceasta că exporturile ucrainene totalizau 4,5 milioane de tone la 1 septembrie.


Articole înrudite