Golden Globe 2022: Acuzaţii de comportament neetic şi lipsă de diversitate. Vor reuşi să-şi revină în ediţia de anul viitor? Recomandat

Vineri, 17 Decembrie 2021 12:26
Publicat în Mozaic
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

A fost odată una dintre cele mai prestigioase întâlniri din calendarul sezonului premiilor, un fel de petrecere zgomotoasă la care au participat cei care aspirau să câştige apoi un Oscar. Astăzi Globurile de Aur sunt confruntate cu controverse şi în 2022 nu vor mai fi difuzate pe NBC. De la criticile Hollywood Foreign Press Association (grupul mic de jurnalişti internaţionali care acordă premiile) până la posibilitatea unei reveniri pe ecranele noastre în 2023, iată discuţiile cu scandal.

De ce a fost criticată Asociaţia Presei Străine de la Hollywood în 2021?

Pe 21 februarie 2021, o investigaţie Los Angeles Times a acuzat HFPA de comportament neetic şi a evidenţiat potenţiale conflicte de interese. Printre acestea se numără faptul că 30 de membri HFPA au fost trimişi la Paris pe platourile de filmare ale lui Emily din Paris în 2019. Doi ani mai târziu, serialul a primit două nominalizări la Globul de Aur, în timp ce seriale apreciate de critici precum I May Destroy You au fost ignorate. De asemenea, subliniază faptul că organizaţia nu include jurnalişti de culoare. Meher Tatna, fostul preşedinte al HFPA, a declarat pentru Variety, care timp de cel puţin douăzeci de ani nu a avut membri de culoare. Reacţiile negative nu au întârziat să apară, iar mai mulţi foşti nominalizaţi la Globul de Aur, inclusiv Ava DuVernay, au cerut o schimbare de pe paginile lor de socializare.
Cu câteva zile înainte de ceremonia ediţiei 2021 din 28 februarie, HFPA a lansat o declaraţie: „Ne angajăm pe deplin să ne asigurăm că structura organizaţiei noastre o reflectă pe cea a comunităţilor din întreaga lume care iubesc filmul, televiziunea şi artiştii, care îi inspiră şi îi educă. Înţelegem că este necesară introducerea membrilor de culoare şi a altor categorii subreprezentate şi ne propunem să acţionăm imediat pentru elaborarea unui plan de acţiune pentru a putea atinge aceste obiective în cel mai scurt timp posibil”.

Şi ce s-a întâmplat atunci?

Lucrurile au mers din rău în mai rău. În martie 2021, HFPA a angajat un nou consultant strategic în diversitate şi s-a angajat să accepte 13% dintre membrii de culoare. Dar în aprilie, Deadline a dezvăluit că Philip Berk, membru al HFPA, de opt ori preşedinte, a trimis un e-mail cu legături către un articol în care numea Black Lives Matter o „mişcare de ură rasistă”. Berk a fost concediat, dar incidentul a declanşat o serie de evenimente care au determinat agenţia de comunicaţii şi consultantul în diversitate pe care HFPA l-a angajat pentru a gestiona criza, să părăsească funcţia.
Organizaţia a anunţat apoi alte planuri de schimbare în luna mai, promiţând să se diversifice şi propunând limitări ale cadourilor pe care membrii săi le pot accepta, dar Netflix, Amazon Studios şi WarnerMedia au anunţat că vor boicota HFPA până vor avea loc schimbări mai decisive şi semnificative. Pe 10 mai, NBC a lansat o declaraţie în care anunţă că nu va difuza Globurile de Aur 2022. „Credem că HFPA face un efort semnificativ pentru a schimba organizaţia”, se arată în declaraţie. „Cu toate acestea, o schimbare de această amploare necesită timp şi efort şi credem că HFPA are nevoie de timp pentru a repara lucrurile. Având în vedere că organizaţia îşi va putea implementa planurile, sperăm să putem difuza evenimentul în ianuarie 2023”.

Deci, cum e cu Golden Globe 2022?

Nu aşa cum suntem obişnuiţi să le vedem. Pe 11 octombrie, o sursă a confirmat pentru Variety că „HFPA intenţionează să răsplătească spectacolele din 2021 şi să sărbătorească marea muncă depusă în industrie în ultimul an la cea de-a 79-a ediţie a Globurilor de Aur”, deşi, aşa cum se va întâmpla acest lucru, „trebuie încă să fie stabilit”. Orice s-ar întâmpla, este puţin probabil ca „greii” de la Hollywood să dorească să fie implicaţi în eveniment în vreun fel, ca invitaţi sau gazdă.

Când vor avea loc Globurile de Aur 2022?

Cea de-a 79-a ediţie a Globurilor de Aur va avea loc pe 9 ianuarie 2022. Cealaltă ceremonie programată în acea seară? Critics Choice Awards 2022, care în schimb ar trebui să înregistreze o mare participare şi care pe termen lung ar putea deveni şi evenimentul inaugural al sezonului de premiere în locul lui The Golden Globe.

Vom putea vedea Globurile de Aur în 2023?

HFPA aşa chiar speră. În octombrie, asociaţia a admis 21 de membri noi, dintre care 6 sunt de culoare. Eligibilitatea a fost extinsă la toţi jurnaliştii calificaţi care lucrează pentru o publicaţie străină în SUA (şi nu doar celor cu sediul în California de Sud); cadourile nu vor fi acceptate; membrii actuali vor trebui să aplice pentru a fi reconfirmaţi. Dar mai sunt multe de făcut, iar viitorul Globurilor de Aur depinde de următorii paşi pe care intenţionează să-i facă asociaţia şi industria de divertisment pntru schimbare.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu