Itinerarii turistice: Rendez-vous-uri din luna ianuarie

 
Luni, 18 Ianuarie 2016 00:00
Publicat în Mozaic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De la Memphis la Madrid, luna ianuarie este marcată de o serie de evenimente care trebuie să fie trecute în agendă, semnalează site-ul elviajero.elpais.com, care prezintă cinci dintre acestea.

Otello, cea mai lirică gelozie
Gran Teatre del Liceu din Barcelona, Spania, 21, 26, 27, 29 şi 31 ianuarie
Opera care îl imortalizează pe Otello, simbol universal al geloziei şi manipulării, revine la teatrul de operă Gran Teatre del Liceu din Barcelona după zece ani. Această operă compusă de Giuseppe Verdi după piesa Othello a dramaturgului englez William Shakespeare, reprezentată pentru prima dată în 1887, la Scala din Milano, continuă să fie o dramă extrem de actuală, mai ales în producţia Deutsche Oper Berlin pe care o prezintă Gran Teatre del Liceu.

Expoziţia Electronic Superhighway
Whitechapel Gallery din Londra, Regatul Unit, din 29 ianuarie
Electronic Superhighway deschide sezonul 2016 în prestigioasa Whitechapel Gallery din Londra. Reuneşte peste 100 de lucrări ce reflectă impactul tehnologiilor calculatorului şi Internetului asupra artiştilor de la mijlocul anilor 1960 şi până în prezent, potrivit site-ului whitechapelgallery.org. Sunt expuse lucrări multimedia, film, desen, sculptură, pictură, fotografie. Întreaga expoziţie vorbeşte despre globalizare şi schimbări trepidante. De la Cory Arcangel, Jeremy Bailey, James Bridle, Constant Dullaart şi Oliver Laric la Roy Ascott, Judith Barry, Lynn Hershman Leeson şi Ulla Wiggen, în expoziţie sunt incluşi peste 70 de artişti ce acoperă 50 de ani.

Cervantes, 400 de ani de la moarte
Madrid, Spania, începând din 21 ianuarie
Madridul pregăteşte o serie de evenimente pentru a omagia cea mai de seamă figură a literaturii spaniole, Miguel de Cervantes (29 septembrie 1547 - 22 aprilie 1616), cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la moartea acestuia. Biblioteca Naţională a Spaniei, membră a Comisiei pentru sărbătorirea celui de-al IV-lea centenar al morţii dramaturgului, contribuie la acest eveniment de excepţional interes public cu un amplu program pedagogic, potrivit site-ului bne.es. În paralel cu expoziţia "Cervantes: de la viaţă la mit", în 2016 se vor organiza o serie de workshop-uri pentru familii şi public în general, dedicate autorului celebrului Don Quijote de la Mancha. Totodată, Teatros del Canal programează opera "El caballero de la triste figura" (Cavalerul tristei figuri), de Tomás Marco.

Up Helly Aa
Insulele Shetland, Scoţia, Regatul Unit, 26 ianuarie
Numai cele două războaie mondiale şi moartea reginei Victoria au putut anula Up Helly Aa, sărbătoare tradiţională scoţiană care se celebrează în Insulele Shetland începând de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Ambianţa nocturnă, torţele, nava vikingilor şi procesiunea sunt suficiente motive pentru a merge la sfârşitul lunii ianuarie în acest arhipelag scoţian.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu