21 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Rusia are planuri grandioase pentru explorarea spaţială
Rusia are planuri grandioase pentru explorarea spaţială

Rusia a anunţat că doreşte să trimită echipaje umane pe Lună până în 2030 şi că va continua să susţină, alături de NASA, Staţia Spaţială Internaţională (ISS), până în 2024, cu patru ani mai mult decât fusese de acord anterior, potrivit agenţiei spaţiale ruse (Roscosmos), citate de dailymail.co.uk.
Roscosmos a anunţat că va lansa misiuni umane spre Lună după ce îşi va reporni programul de explorare a satelitului natural al Terrei cu o misiune fără echipaj uman. Informaţia apare la trei ani după ce un document secret al agenţiei ruse, ajuns în presă, sugera că o misiune umană pe Lună se află în planurile Rusiei. Anunţul Roscosmos reprezintă primul termen limită avansat de Moscova referitor la planurile de explorare spaţială, Rusia sperând să reînvie gloria din primii ani ai cursei spaţiale, când savanţii ei au învins Statele Unite ale Americii, trimiţând primul om, Iuri Gagarin, în spaţiul cosmic, în 1961.
Barack Obama a anunţat anterior că Statele Unite ale Americii intenţionează să trimită un echipaj uman pe Marte până în 2030.
Un purtător de cuvânt al Roscosmos a declarat: \"În preajma anului 2030, planul nostru este de a trece la misiuni umane spre Lună\".
Agenţia spaţială rusă a anunţat, de asemenea, că va continua să colaboreze cu NASA în ceea ce priveşte ISS până în 2024, când speră să îşi construiască propriul avanpost orbital. Roscosmos a anunţat că scopul propriei staţii spaţiale este de furniza Rusiei \"acces garantat către spaţiul cosmic\".
Oficiali ai administraţiei de la Kremlin au declarat, anul trecut, că Rusia ar putea opri finanţarea ISS în 2020, în contextul relaţiilor tensionate cu Statele Unite ale Americii, din cauza sancţiunilor impuse în urma conflictului din Ucraina. Cooperarea spaţială extinsă între Washington şi Moscova a fost supusă unor noi presiuni după ce Statele Unite au interzis exporturile de produse tehnologice către Rusia. Rusia a acceptat, în cele din urmă, sugestia NASA de a menţine ISS în funcţiune până în 2024.
Industria spaţială a stat la baza unei competiţii foarte dure între Rusia şi SUA, datând din perioada Războiului Rece, iar cele două mari puteri au încercat timp de decenii să se întreaca una pe alta în cursa spaţială. Cosmonautul Iuri Gagarin a fost primul om care a ajuns în spaţiu, în 1961, iar astronautul american Neil Armstrong a fost primul om care a păşit pe Lună, în 1969. Încheierea Războiului Rece a lăsat loc cooperării. Rusia a renunţat la menţinerea pe orbită a staţiei spaţiale Mir în 2001, când aceasta a revenit pe Terra, arzând în atmosferă, iar Moscova încearcă să îşi concentreze resursele asupra ISS.


Articole înrudite