18 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ruşii sunt aproape de a lămuri enigmele lacului Vostok
Ruşii sunt aproape de a lămuri enigmele lacului Vostok
Cercetătorii ruşi au reuşit să ajungă la suprafaţa misteriosului lac Vostok din Antarctica, ascuns sub un strat de gheaţă de aproape patru kilometri, după foraje care au durat peste 30 de ani, a anunţat, luni, o sursă din mediile ştiinţifice ruse. "Duminică, oamenii noştri de ştiinţă au încheiat operaţiunile de forare şi au atins suprafaţa lacului, la o adâncime de 3.768 de metri", sub calota glaciară de la Polul Sud, a declarat această sursă, citată de agenţia Ria Novosti.
Izolat de suprafaţa continentului de multe milioane de ani, acest lac cu apă pură, lung de 250 de kilometri şi lat de 50 de kilometri, ar putea să conţină forme de viaţă necunoscute până în zilele noastre.
"Scoaterea la lumină" a lacului Vostok va fi primul contact pe care oamenii de ştiinţă îl vor avea cu reţeaua subglaciară de mai bine de 200 de lacuri, existentă sub calota glaciară antarctică. Unele dintre aceste lacuri datează din perioada în care continentul avea o climă mai caldă, fiind alipit teritoriului pe care noi azi îl cunoaştem drept Australia. Acum, lacurile continuă să existe în stare lichidă din cauza căldurii emanate de miezul planetei.
Deşi există o multitudine de lacuri subglaciare, Vostok este o adevărată comoară. În ultimii ani, cercetătorii au descoperit că în apa îngheţată din Antarctica trăiesc microorganisme. Descoperirea a revoluţionat gândirea asupra zăpezii şi gheţii, iar acum se crede că există şanse mari ca Vostok să găzduiască forme de viaţă. Dacă se va dovedi acest lucru, descoperirea va fi semnificativă pentru astrobiologie. Satelitul natural al lui Jupiter, Europa, şi cel al lui Saturn, Enceladus, sunt acoperiţi de o crustă groasă de gheaţă sub care specialiştii cred că se poate găsi apă încălzită de alte surse decât Soarele.
Lucrările de forare au fost reluate în ianuarie, după ce au fost întrerupte în 1998, la adâncimea de 3.580 de metri, la o distanţă de doar 188 de metri deasupra lacului. Acea întrerupere a intervenit în urma apelurilor comunităţii internaţionale, care a cerut Rusiei să aştepte apariţia unor tehnologii de forare mai sigure, cu scopul de a evita producerea unei catastrofe ecologice.
"Un eveniment de importanţă mondială ne aşteaptă în 2012. Vom atinge suprafaţa lacului Vostok, vechi de 30 de milioane de ani", declara anul trecut ministrul rus pentru Resurse naturale şi Ecologie, Iuri Trutnev. "Nimeni nu a reuşit încă să ajungă la o astfel de adâncime pe Terra", a adăugat el.
Examinarea structurii calotei glaciare şi a apei din acest lac misterios îi va ajuta pe savanţi să alcătuiască un "scenariu" al schimbărilor climatice naturale, aplicabil pentru următoarele milenii, afirmă oamenii de ştiinţă din Rusia.


Articole înrudite