18 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Zece carnavaluri strălucitoare în 2015
Zece carnavaluri strălucitoare în 2015

În toată lumea carnavalurile, explozie de culori şi costume, cuceresc în fiecare an milioane de oameni, care sunt gata să participe cu trup şi suflet la manifestările organizate pe străzi şi înlocaluri. Site-ul lefigaro.fr a selectat pentru 2015 zece dintre cele mai celebre şi căutate carnavaluri, majoritatea desfăşurându-se în prima parte a anului.

1. Veneţia (între 7 şi 17 februarie)
Creat iniţial pentru a uita, cel puţin o perioadă, diferenţele sociale dintre nobili şi popor, carnavalul de la Veneţia revine în acest an sub semnul gastronomiei, sub genericul \"Cea mai delicioasă sărbătoare din lume\". Deşi data oficială de deschidere a carnavalului este 7 februarie, manifestările încep din 31 ianuarie cu primul spectacol pe apă, urmat a doua zi de alaiul gondolelor. Până pe 17 februarie vor avea loc zilnic, în Piaţa San Marco, concursuri de costume, în ultima zi a carnavalului urmând să fie aleasă cea mai frumoasă mască şi să aibă loc ceremonia de închidere.

2. Koln, Germania (din 11 noiembrie până în 18 februarie)
Cel mai mare carnaval din Germania revine în fiecare an cu sute de manifestări. Din 11 noiembrie până în Miercurea Cenuşii (18 februarie), în cele 86 de cartiere ale oraşului se organizează regulat defilări de fanfare şi baluri mascate, iar marile festivităţi din februarie marchează sfârşitul sezonului carnavalului. Marea paradă oficială se desfăşoară mereu în lunea care precede Miercurea Cenuşii.

3. Rio de Janeiro, Brazilia (între 13 şi 21 februarie)
Ca la fiecare început de an, brazilieni şi turişti din lumea întreagă petrec la Rio o săptămână plină de culoare, dans şi exuberanţă. La cel mai mare carnaval din lume defilează în fiecare seară cele mai bune şcoli de samba pe Marques de Sapucai, unde sunt instalate gradene ce pot primi 88.500 de spectatori. Pentru cine nu reuşeşte să obţină un loc pentru a asista la acest eveniment, cele câteva săptămâni dinaintea debutului sunt marcate de strălucitoare parade populare.

4. Santa Cruz de Tenerife, Insulele Canare, Spania (între 11 şi 22 februarie)
Interzis în perioada franchistă, carnavalul de la Santa Cruz a devenit ulterior unul din cele mai mari din lume, după cel de la Rio. Timp de zece zile, în diferite cartiere ale oraşului se organizează baluri şi parade, înaintea principalelor manifestări la care asistă anual până la 200.000 de persoane.

5. New Orleans, Statele Unite ale Americii (din 4 ianuarie până în 17 februarie)
Introdus de coloniştii francezi în 1699, carnavalul din New Orleans este cel mai mare din Statele Unite. Îşi atinge apogeul în ziua de Mardi Gras, când pe străzi se succed defilări de dimineaţa până târziu în noaptea târziu, momentul de început al postului Paştelui. Primele parade au loc din 4 ianuarie, fiecare fiind sponsorizată de o \"krewe\" (confrerie) a oraşului. Turiştii îşi pot face o părere despre ediţiile trecute ale carnavalului vizitând \"Mardi Gras World\", hală în care sunt păstrate care alegorice din anii precedenţi.

6. Nisa, Franţa (între 13 februarie şi 1 martie)
Cel mai mare carnaval din Franţa propune în acest an două săptămâni de parade, costume şi defilări de tot felul. În program figurează cursa \"mascată\" de 10 kilometri, parada de la Nisa şi bătaia cu flori. Evenimentul cuprinde în acest an şi \"Lou Queenrnaval\", prima paradă gay din Hexagon. Festivităţile iau sfârşit prin arderea regelui carnavalului şi un joc de artificii.

7. Basel, Elveţia (23-26 februarie)
Cele 72 de ore de carnaval de la Basel vor începe cu defilarea lanternelor, cu ocazia căreia locuitorilor li se recomandă să nu aprindă luminile în case. Urmează apoi \"clique\"-urile, grupuri muzicale cu tobe, fluiere şi uneori trompete a căror muzică răsună în tot oraşul. Se creează o atmosferă propice pentru a asculta aşa-numitele \"shnitzerbanks\", poeme satirice despre lideri politici sau din domeniul economic din toată lumea.

8. Quebec, Canada (30 ianuarie - 15 februarie)
Sub privirea amuzată a lui Bonhomme, mascota carnavalului din Quebec, sute de mii de persoane vin să participe la una din cele mai importante manifestări din Canada. Cursa cu barca pe gheaţă, baia de zăpadă şi defilările nocturne se numără printre activităţile propuse de-a lungul celor două săptămâni de carnaval.

9. Notting Hill, Marea Britanie (30-31 august)
Pe parcursul unui week-end, cartierul şic Notting Hill din Londra devine principala atracţie pentru turişti şi localnici. Creat în 1959 ca răspuns la mişcările sociale din anul precedent, carnavalul pune în evidenţă cultura din Antile, extrem de prezentă în cartier. Alături de parada principală, participanţii asistă şi la prestaţiile \"steelbands\", orchestre cu tobe de oţel (originare din Trinidad-Tobago). În ajunul carnavalului se organizează un concurs în care se desemnează cel mai bun grup din ţară.

10. Barranquilla, Columbia (14 - 17 februarie)
Înscris în Patrimoniul cultural imaterial al umanităţii de UNESCO în 2008, carnavalul de la Barranquilla oferă o panoramă a diferitelor culturi columbiene. Timp de patru zile înaintea postului Paştelui, grupuri autohtone interpretează muzică pe care se dansează şi defilează care alegorice colorate, ce încearcă să îşi croiască drum prin mijlocul mulţimii.


Articole înrudite