23 FEBRUARIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
"Probabil domnul Ponta are nevoie de bani, ca să fie copilot la raliuri şi s-a gândit că numai bani de la Fond ar putea veni pentru o sponsorizare. Nu, România nu are nevoie anul acesta, în mod cert, de niciun euro de la Fond sau de la Uniunea Europeană. Nu ştim ce se va întâmpla după 2011 pe pieţe. Vedeţi că, în momentul de faţă, are mari probleme de plăţi cea mai mare economie a lumii - SUA. Deci, nu pun mâna în foc, că de asta l-am făcut (noul acord cu FMI şi UE - n.r.), să avem asigurate 3,5 miliarde de la Fondul Monetar Internaţional şi 1,5 miliarde de la Uniunea Europeană. Eu sper să terminăm acordul, să nu avem nevoie să tragem aceşti bani. Dacă vom continua programele, procesele de reformare a companiilor, pentru acest an sigur, pun mâna în foc, că nu luăm niciun euro de la Fond", a spus Băsescu, luni seară, într-un interviu acordat TVR.
El a infirmat astfel recentele afirmaţii ale liderului PSD, Victor Ponta, potrivit cărora Executivul va folosi cu certitudine banii puşi la dispoziţiile de instituţiile internaţionale prin noul acord de tip preventiv.
Şeful statului a completat că banii de la FMI din noul acord nu mai pot ajunge la bugetul de stat, ci numai la Banca Naţională.
"Deci, foarte mulţi se întrebau unde sunt banii. Banii de la Fond, în cea mai mare parte, s-au dus la Banca Naţională, în rezerva Băncii Naţionale. Dar Banca Naţională a emis echivalentul banilor pe care i-a primit în lei, i-a pus în depozit la Fond. Pe măsură ce Banca Naţională, la scadenţele pe care le are, plăteşte ratele la Fond primeşte înapoi leii pe care i-a depozitat la FMI. Vă pot spune că leii s-ar putea să fie utilizaţi în susţinerea altor ţări care au nevoie de bani de la Fond, pentru că leul este convertibil. Deci, aici nu avem o problemă atât de mare. Problema serioasă o avem - sau bun şi asta este foarte serioasă - dar problema dificilă o avem cu partea de la buget care trebuie rambursată şi care trebuie rambursată din veniturile bugetului de stat", a conchis Băsescu.


Articole înrudite