29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Coaliţia de guvernare a decis în şedinţa de luni să sprijine un proiect de lege care are în vedere comasarea alegerilor de anul viitor în sensul desfăşurării simultane a alegerilor locale şi parlamentare la finele lui 2012, urmând ca modificarea legii electorale să se producă în măsura în care în prima parte a lui 2012 se va definitiva procedura de revizuire a Constituţiei, a declarat, într-o conferinţă de presă, prim-vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur.
În Coaliţia de guvernare s-a decis sprijinirea unui proiect de lege referitor la organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale şi parlamentare simultan la sfârşitul anului 2012, lege ce ar urma să fie adoptată prin Parlament sau prin asumarea răspunderii de către Guvern până la finele acestei sesiuni parlamentare.
"Până la sfârşitul săptămânii vom decide şi forma în care vom promova acest proiect de lege extrem de important pentru anul 2012. Socotim că până la sfârşitul acestui an trebuie să se clarifice lucrurile. Intrăm în anul 2012, an electoral, an în care Guvernul şi PDL-ul în primul rând, dar şi Coaliţia, avem o responsabilitate enormă pentru gestionarea problemelor şi atunci poate fi şi asumarea răspunderii. Nu am hotărât, la sfârşitul acestei săptămâni vom hotărî modalitatea de promovare", a declarat prim-vicepreşedintele PDL.
Între argumentele avute în vedere la luarea acestei decizii, a explicat Gheorghe Flutur, se numără cel privind actuala situaţie economico-financiară cu care se confruntă "Europa şi întreaga omenire".
"Noi dorim stabilitate economică, dorim ca anul viitor să ne concentrăm pe gestionarea problemelor grele şi să scurtăm perioada alocată campaniei electorale. (...) Dorim de asemenea reducerea cheltuielilor referitoare la alegeri. Se face o economie, din primele calcule, de circa 23 de milioane de euro, într-o perioadă extrem de grea, extrem de importantă. De aceea prin acest proiect de lege dorim să creăm condiţiile, infrastructura de organizare simultană a alegerilor. Alegerile vor avea loc într-o singură zi, o zi de duminică, dată exactă urmând să fie decisă printr-o Hotărâre de guvern", a mai precizat liderul democrat-liberal.
Flutur a adăugat că proiectul de lege privind comasarea alegerilor prevede o serie de restricţii privind candidaturile.
"De exemplu, un candidat nu poate să candideze pentru funcţia de primar şi, totodată, pentru cea de preşedinte de consiliu judeţean, cum nu poate să candideze pentru primar sau deputat şi senator, sau pentru preşedinte de consiliu judeţean şi deputat sau senator", a adăugat liderul democrat-liberal.
El a explicat că proiectul de lege privind comasarea alegerilor nu ia în calcul modificarea legii electorale, urmând ca acest lucru să fie decis după ce în prima parte a anului 2012 se va promova modificarea Constituţiei.
"Nu discutăm de o lege electorală, pentru că zilele trecute apăruse un proiect afişat pe site-ul Ministerului Administraţiei şi Internelor care a fost elaborat în colaborare cu cei de la Statistică şi Ministerul Afacerilor Externe. Coaliţia doreşte să se refere doar la comasarea alegerilor şi nu la altceva", a subliniat prim-vicepreşedintele PDL.
El a mai spus că proiectul de site-ul MAI va fi retras din dezbaterea publică şi va fi înlocuit luni după-amiază cu cel privind strict comasarea alegerilor.
Gheorghe Flutur a explicat că PDL îşi propune ca la începutul anului viitor să modifice Constituţia şi a făcut apel la Opoziţie să participe la dezbaterea pe acest proiect.
"Noi ne propunem ca în prima parte a anului viitor să modificăm Constituţia. Să rezolvăm acea problemă cu care ne-am angajat în faţa românilor: parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300. De aceea adresăm un apel Opoziţiei să vină la dezbateri, să modificăm Constituţia pentru că este un angajament asumat în faţa populaţiei României în urma referendumului. După ce Constituţia se va modifica sigur că discutăm de noua formă a legii electorale. Ca ordine de prioritate discutăm acum de comasare, apoi, în prima parte a anului 2012 modificarea Constituţiei şi apoi legea electorală care să stabilească procedurile clare privind alegerile locale şi parlamentare", a mai declarat prim-vicepreşedintele PDL.


Articole înrudite