19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, copreşedinte USL, a declarat că şeful statului obstrucţionează Guvernul şi continuă "batjocura" la adresa Executivului prin referirile la ministrul propus pentru portofoliul Educaţiei, punctând că problema care se pune este dacă Parlamentul îşi asumă sau nu rolul de a pune în ordine aceste chestiuni.
În discursul susţinut la grupurile parlamentare reunite ale USL, Antonescu a arătat că doreşte să transmită un mesaj politic şi cât se poate de concentrat.
"Suntem într-o sesiune extraordinară, a cărei durată o vom vedea, şi în faţa unei obişnuite şi iminente vacanţe parlamentare. În acest an, vacanţa parlamentară sau calendarul normal al vacanţei survine într-un moment în care câteva lucruri sunt foarte clare: că Guvernul, care ne exprimă pe noi, ca formaţiuni politice şi majoritate parlamentară, legitimată, chiar dacă indirect, dar ca semnal cât se poate de clar şi de votul popular din 10 iunie, - Guvernul acesta al nostru este într-o situaţie foarte grea şi este evident obstrucţionat de o serie de alte instituţii ale statului, în primul rând de către preşedintele României. Este cât se poate de evident, preşedintele nu mai ascunde asta. (...) Batjocura continuă - campania internă şi internaţională, orchestrată direct de preşedinte şi probabil de instituţii aflate încă sub comanda sa, este în desfăşurare şi într-un permanent crescendo", a spus liderul PNL.
El a precizat că problema USL din punct de vedere politic este legată de cum se pot crea condiţiile normale, instituţionale ca Guvernul să îşi poată face datoria sau dacă social-democraţii şi liberalii pleacă în vacanţă şi lasă "acest Guvern anchilozat pradă tuturor acestor campanii care nu intră în vacanţă, conduse de instituţii şi oameni care nu intră în vacanţă". "Asta este întrebarea majoră la care trebuie să răspundem, pentru că nu mai avem de-a face cu nişte dispute de rafinament juridic, nişte mici neînţelegeri, avem de-a face cu chestiuni de fond", a spus Antonescu.
Liderul liberal a susţinut că CCR "spune că Parlamentul nu are dreptul să îl delege pe premier să meargă la reuniunea şefilor de Guvern ai ţărilor Uniunii Europene, că nu are voie să legifereze în materie electorală sau orice altă materie". "Problema se pune dacă Parlamentul şi majoritatea parlamentară îşi asumă sau nu rolul de a pune în ordine aceste chestiuni. Aceasta este întrebarea la care, respectând Constituţia şi legi în vigoare, angajamentele noastre politice, putem răspunde sau nu", a conchis preşedintele PNL.


Articole înrudite