16 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
De proiectele mici să se ocupe primăriile, că MDRT vrea proiecte regionale!
De proiectele mici să se ocupe primăriile, că MDRT vrea proiecte regionale!
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului trebuie să-şi schimbe modul de funcţionare şi să se ocupe de proiecte de anvergură regională, cu potenţial de dezvoltare economică a diverselor zone ale ţării, cum ar fi Canalul Dunăre-Bucureşti şi nu de proiecte locale, punctuale, care se referă la comunităţi mici şi care ar trebui derulate de primării sau consilii judeţene, a scris marţi, pe blogul personal, ministrul Dezvoltării, Elena Udrea. Aceasta a precizat că, în ceea ce priveşte analiza funcţională, a cerut ajutorul Băncii Mondiale, care are un acord în acest sens cu Guvernul.
„Atât eu, personal, cât şi alţi funcţionari din MDRT, le-am explicat experţilor BM problemele şi dificultăţile cu care ne confruntam, cerând în schimb soluţii de rezolvare şi eficientizare a activităţii ministerului. Am discutat cu cei de la BM asupra elementelor pe care eu le consideram ineficiente sau redundante. Printre acestea se numărau suprapunerea programelor ministerului cu cele ale altor ministere peste POR, dar şi nevoia de a eficientiza activitatea instituţiei prin refacerea organigramei şi redistribuirea atribuţiilor angajaţilor. Concluziile analizei funcţionale făcute de BM au fost prinse într-un raport ce urmează a fi discutat şi aprobat în Guvern”, a spus Elena Udrea, menţionând că asemenea analize funcţionale au fost realizate şi în cazul altor ministere.
Ministrul Dezvoltării s-a declarat de acord cu aproape toate concluziile raportului Băncii Mondiale, care „vin să întărească toate lucrurile pe care le-am tot spus faţă de activitatea ministerului şi faţă de nevoia acestuia de a se schimba”.
Elena Udrea a subliniat că, în 2011, prin construcţia bugetului Ministerului Dezvoltării, s-a încercat eliminarea suprapunerii, finanţând mai puţin programele derulate prin bani de la bugetul intern.
„Însă volumul investiţiilor începute pe care le-am găsit în minister este de peste un miliard de euro, lucrări care nu pot fi abandonate. Noi le-am prioritizat şi am decis să nu începem proiecte noi până nu se finalizează cele deja aflate în derulare. În timpul mandatului meu, un singur program a apărut, iar acesta este Planul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii. El nu se suprapune peste programele similare derulate cu fonduri europene (Axa 2 a POR sau măsura 322 de la ministerul Agriculturii), ci vine să le completeze. Practic, prin PNDI se finanţează proiectele care nu au mai prins fonduri europene pentru reabilitarea de drumuri judeţene şi de interes local ori reţelele de apă şi canalizare. Şi tot au mai rămas o mulţime de proiecte fără finanţare, având în vedere cât asfalt şi câte utilităţi sunt încă necesare în România”, a mai spus oficialul MDRT.
Aceasta a adăugat că o preocupare în contextul temei reorganizării administrativ-teritoriale a României este descentralizarea nu numai a atribuţiilor pe care le are acum MDRT, cât şi a programelor pe care le derulează. De asemenea, prioritară este şi pregătirea proiectelor finanţate din bugetul de stat în aşa fel încât cele care nu se realizează până în 2014 să poată fi finanţate pe fonduri europene.
MDRT este primul minister care a făcut reorganizarea unei instituţii subordonate, (Inspectoratul de Stat în Construcţii), după modelul regiunilor de dezvoltare. S-a făcut o simulare (de altfel, singura la nivelul tuturor ministerelor) asupra felului în care ar funcţiona instituţia în cazul reorganizării administrative: cui ar trebui descentralizate competenţe, de unde ar trebui să se facă reduceri de personal, dar şi de cheltuieli.
„E clar că ministerul trebuie să-şi schimbe modul de funcţionare. Raportul Băncii Mondiale evidenţiază racile ale modului în care sunt gestionate diversele programe. Concluzia este una simplă: MDRT trebuie să parcurgă drumul firesc al reorganizării şi descentralizării, atât de competenţe către administraţiile locale, cât chiar şi de gestionare a unor programe, poate chiar să se renunţe la unele dintre cele redundante, în măsura în care contractările pe fonduri europene pe acea direcţie nu se apropie de 100%. Cred că şi la nivelul Guvernului trebuie o reaşezare a atribuţiilor ministerelor, pentru a nu mai face toţi aceleaşi proiecte, pentru a nu ne mai suprapune, ci pentru a ne completa”, a concluzionat Elena Udrea.


Articole înrudite