29 FEBRUARIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Producătorul finlandez de telefoane mobile a decis să închidă fabrica Nokia din Cluj, decizie care a fost anunţată angajaţilor ieri dimineaţă.
Directorul AJOFM Cluj, Daniel Don, a confirmat: "Urmează procedura prealabilă şi toate documentele, între 45 şi 60 de zile durează totul. Dacă se închide producţia, probabil că nu mai rămâne nimic".
Reprezentanţii Primăriei Jucu nu ştiau nimic de situaţia apărută şi nu aveau nicio bănuială.
De la fabrica Nokia din Jucu ar urma să fie concediaţi circa 2.000 de persoane.
Pe 27 aprilie, Nokia anunţa disponibilizarea a circa 120 de persoane de la Centrul de cercetare şi dezvoltare Cluj.
"Se estimează astfel că anumite centre de dezvoltare se vor extinde, în vreme ce altele îşi vor diminua sau îşi vor închide activitatea. Ca parte a procesului de aliniere la strategia Nokia, se estimează că anunţul privind reducerea forţei de muncă va avea impact asupra sitului de Cercetare şi dezvoltare aflat în cadrul Olympia Business Center din Cluj. Nokia estimează că până la sfârşitul trimestrului al treilea 2011 proiectele curente desfăşurate în această locaţie vor fi diminuate complet. Operaţiunile de cercetare şi dezvoltare vor continua să fie derulate în alte centre Nokia de pe glob. Se preconizează că vor fi afectate aproximativ 120 de persoane. Nu sunt planificate niciun fel de schimbări la nivelul fabricii Nokia de la Jucu", se preciza într-un comunicat al Nokia.
Tot pe 27 aprilie, Nokia Corp a anunţat că va concedia 4.000 de angajaţi din întreaga lume până la sfârşitul lui 2012, deoarece compania finlandeză face tot posibilul să-şi micşoreze costurile, din cauza concurenţei puternice din partea rivalilor săi pe segmentul telefoanelor inteligente (smartphone), potrivit AP.
Pe 1 iunie, acţiunile Nokia Corp au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani, investitorii fiind îngrijoraţi că grupul finlandez nu va reuşi să-şi majoreze cota de piaţă după adoptarea sistemului de operare Windows Phone de la Microsoft, potrivit AFP.
Pe 2 august, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's Ratings Services a coborât ratingul pe termen lung atribuit producătorului finlandez de telefoane mobile Nokia Oyj, la 'BBB' de la 'BBB plus', adăugând că perspectiva asociată este una negativă, informează un comunicat de presă. Conform celor mai recente estimări ale S&P, veniturile înregistrate de Nokia pe segmentul Devices & Services ar urma să scadă cu 20% în 2011, dar îşi vor reveni în 2013 până la nivelul raportat în exerciţiul fiscal 2010. Această estimare se bazează pe presupunerea că parteneriatul strategic dintre Nokia şi Microsoft va ajuta Nokia să îmbunătăţească poziţia competitivă a portofoliului său de smartphone.
În România, Nokia a investit 60 de milioane de euro în localitatea Jucu din judeţul Cluj într-o fabrică inaugurată în 2008.


Articole înrudite