Întreaga lână din România va fi valorificată

 
Joi, 09 Noiembrie 2017 00:00
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

România are peste 36.000 tone de lână, care este doar parţial valorificată, la un preţ mic, iar acest lucru îi determină pe crescătorii de ovine să renunţe la această resursă, însă din 2018 întreaga lână va fi valorificată, a declarat, recent, ministrul Agriculturii, Petre Daea, în Comisiile reunite de Agricultură din Parlament.
"România are peste 36.000 tone de lână, care, după cum bine ştiţi, este doar parţial valorificată, la un preţ mic, care îi determină pe crescătorii de ovine să renunţe la acest produs, să îl abandoneze pe câmp, lucru care nu s-a întâmplat cu câţiva zeci de ani în urmă. Din nefericire, această practică datează de câţiva ani în România şi ea nu mai poate continua. Noi zicem că am oprit acest mod de abordare, am pus stavilă unei risipe de resurse extraordinare şi de câştig pentru crescătorii de ovine. Am instituit un program printr-o Hotărâre de Guvern ca să acordăm o sumă pentru fiecare kilogram de lână valorificată. Am avut reacţii foarte bune. Avem 32.000 de crescători care s-au înscris în aceste program. Cunoaştem la această dată ceea ce nu era posbil de cunoscut până acum: câtă lână există, ce calitate are, de la ce rase vine şi în ce zonă se află această cantitate de lână valoroasă care trebuie valorificată în România", a precizat Daea.
Acesta a precizat că deja a fost deschis un prim centru pentru preluarea lânii din judeţul Bistriţa-Năsăud, iar până la finele anului vor mai fi deschise şi altele, astfel încât în 2018 întreaga lână din România să fie valorificată.
"Primul centru a fost făcut la Sângeorz Băi (...), unde s-au făcut deja şi contracte de valorificare pe 1.500 de tone, dar vor mai fi câteva până la sfârşitul anului. Anul viitor întreaga lână din România va fi valorificată. Avem şi alte programe pe care le vom prezenta la timpul potrivit", a subliniat şeful MADR.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), programul de susţinere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii a atras până în prezent 32.000 de beneficiari pentru o cantitate totală de lână de 22.200 tone.
Ajutorul constă în acordarea unui sprijin de 1 leu pe kilogramul de lână comercializată către un centru de colectare sau o unitate de procesare a lânii.
Schema de ajutor de minimis are o finanţare de 36 de milioane de lei, iar banii se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie Ministerului Agriculturii prevăzute pe anul 2018.
Potrivit MADR, valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unui beneficiar nu poate depăşi suma de 15.000 de euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual (2018) şi în cele două exerciţii financiare precedente (2016, 2017).
Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc într-o singură tranşă anuală. Beneficiarii sunt persoanele fizice care au atestat de producător, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, persoanele juridice şi orice forme asociative cu personalitate juridică.
De asemenea, beneficiarii trebuie să deţină o exploataţie de ovine înregistrată în Registrul Naţional al Exploataţiilor şi să facă dovada comercializării cantităţii de lână pentru care solicită acordarea sprijinului.
Derularea sprijinului se face prin direcţiile pentru agricultură judeţene sau a municipiului Bucureşti.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu