26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România pe primul loc în UE la ponderea populaţiei ocupate în agricultură
România pe primul loc în UE la ponderea populaţiei ocupate în agricultură

Peste un sfert (25,8%) din populaţia României era ocupată în agricultură în 2015, ceea ce plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană, unde media populaţiei ocupate în agricultură era de 4,4%, arată datele publicate recent de Eurostat.
În 2015, aproximativ 10 milioane de persoane lucrau în agricultură în Uniunea Europeană. Aproape trei sferturi (72,8%) din forţa de muncă ocupată în agricultură din UE era concentrată în şapte ţări: România, Polonia, Italia, Franţa, Spania, Bulgaria şi Germania.
Când vine vorba de caracteristicile socio-demografice ale populaţiei ocupate în agricultură, datele Eurostat pentru anul 2016 arată că femeile reprezentau mai mult de 40% din forţa de muncă din agricultură doar în cinci state membre, respectiv Austria (44,5%), România (43,1%) Polonia, Grecia şi Slovenia (41,1% în fiecare din aceste ţări).
De asemenea, 60% dintre cei care lucrau în agricultură în UE aveau între 40 de ani şi 64 de ani, în timp ce 32% aveau o vârstă mai mică de 40 de ani iar 9% aveau o vârstă de peste 64 de ani. În rândul statelor membre, cea mai mare pondere a persoanelor cu vârsta de peste 64 de ani care lucrează în agricultură se înregistrează în Portugalia (42%), Irlanda (22%) şi Marea Britanie (19%).
În rândul persoanelor care lucrează în agricultură în UE, proporţia absolvenţilor de studii universitare variază între 1,6% în România şi 25,5% în Marea Britanie.
În 20 de state membre UE, peste jumătate din fermieri au declarat că au doar experienţă practică, cel mai mare procent, de peste 90%, fiind înregistrat în România, Grecia, Bulgaria şi Cipru. În contrast, în Italia doar 3,1% din fermieri aveau doar experienţă practică în timp ce 90,8% au declarat că dispun de cel puţin o pregătire de bază în agricultură.
Când vine vorba de un ciclu complet de pregătire în agricultură, jumătate din managerii de fermă din Luxemburg aveau o astfel de pregătire, comparativ cu mai puţin de 1% în Malta, Grecia, Cipru şi România.
În sfârşit, România are cea mai mică proporţie din UE (1,5%) a persoanelor angajate în agricultură care lucrează în regim full time, faţă de media de 16,4% în UE şi peste 50% în Cehia, Franţa, Luxemburg şi Belgia.


Articole înrudite