27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ministerul Mediului şi-a propus să susţină extinderea fondului forestier cu peste 7.000 de hectare în 2015
Ministerul Mediului şi-a propus să susţină extinderea fondului forestier cu peste 7.000 de hectare în 2015

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi-a propus pentru acest an să susţină extinderea fondului forestier naţional cu peste 7.000 de hectare, potrivit unui comunicat. Astfel, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, a semnat un protocol de colaborare, împreună cu Asociaţia Comunelor din România (ACOR) şi organizaţiile neguvernamentale „Let\'s Do It, România” şi „Plantăm fapte bune în România”.
\"Una dintre cele mai mari probleme de mediu din ţara noastră continuă să rămână scăderea suprafeţelor împădurite. Dacă, în situaţia tăierilor controlate, legislaţia în vigoare stabileşte clar obligaţii de refacere a acestora, în cazul tăierilor ilegale efectele s-au acumulat, de la an la an, şi se văd cu ochiul liber. Aşa cum am promis, odată cu declanşarea campaniei de primăvară, în Luna Pădurii, am dat startul unei ofensive care să ne readucă într-o situaţie normală: aceea în care suprafeţele împădurite sau cele regenerate să depăşească suprafeţele exploatate forestier\", a precizat ministrul Graţiela Gavrilescu, la semnarea documentului.
Ministrul Mediului a subliniat că a canalizat \"eforturi bugetare şi umane din sistem\" pentru descurajarea până la stopare a defrişărilor ilegale.
\"Suntem în punctul în care prin funcţionarea Radarului Pădurii am depistat, în mai mult de 25% dintre cazurile semnalate, transporturi ilegale de lemn. Pe de altă parte, suntem în punctul în care ne-am propus să triplăm media anuală de creştere a suprafeţelor pădurilor din România, situată până acum la sub 2.000 de hectare pe an\", a mai spus Graţiela Gavrilescu.
Protocolul prevede că Ministerul Mediului, prin Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, pune la dispoziţie două milioane de puieţi forestieri, care urmează să fie plantaţi pe terenuri situate în afara fondului forestier naţional, în cele două campanii de plantare din primăvară şi toamnă.
La rândul său, Asociaţia Comunelor din România va solicita primăriilor membre să identifice şi să pună la dispoziţie terenurile care urmează să fie împădurite cu sprijinul voluntarilor ONG-urilor semnatare.
\"Noi suntem o iniţiativă naţională de împădurire pe bază de voluntariat, intrată în al cinci-lea an de acţiuni. Anul acesta, vom planta 500.000 arbori la nivel naţional. Ne bucură că planurile noastre se împletesc atât de bine cu cele ale Ministerului Mediului şi considerăm că parteneriatul are loc la momentul potrivit\", a declarat Liana Andreea Buzea, fondator „Plantăm fapte bune în România”.
La rândul său, directorul executiv al \'Let\'s Do It, Romania\', Andrei Coşuleanu, a precizat că va invita pe cei peste un milion de voluntari care au participat în proiectele Let\'s Do it România să se implice în acest proiect.
Ţinta asumată de Ministerul Mediului de extindere a fondului naţional forestier este susţinută şi de Fondul de Mediu, prin lansarea unui Program în valoare de 150 milioane lei, sumă din care se poate asigura finanţarea împăduririi pentru circa 4.000 de hectare.
\"Prin Programul pe care îl vom lansa prin Administraţia Fondului pentru Mediu, prioritate vor avea zonele care înregistrează deficit de pădure. Totodată, Programul este conceput de aşa manieră încât vom deconta şi cheltuieli de întreţinere şi pază a suprafeţelor împădurite, pentru a avea garanţia atingerii maturităţii acestora\", a mai spus ministrul Graţiela Gavrilescu.
Aceasta a precizat că, în România, aproximativ zece judeţe înregistrează suprafeţe de pădure sub 10% din suprafaţă. Mai mult decât atât, în Călăraşi, Teleorman, Brăila, Constanţa şi Ialomiţa suprafeţele împădurite abia ating 5% din suprafaţa totală.
Administraţia Fondului pentru Mediu va asigura finanţarea în continuare a proiectelor de împăduriri încheiate în anii anteriori, respectiv 385 de hectare împăduriri, 226 de hectare completări curente şi 48 de hectare refacerea plantaţiilor afectate de calamităţi.
De asemenea, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor finanţează lucrări de împădurire pe terenuri degradate devenite inapte pentru agricultură, dar care pot fi puse în valoare prin împădurire. În acest scop, pentru anul 2015 s-au alocat 2 milioane lei de la bugetul de stat şi 25,5 milioane lei din fondul de ameliorare a fondului funciar cu destinaţie silvică.
Tot pentru anul 2015, Ministerul Mediului finanţează, cu suma de 36,3 milioane de lei, realizarea a 1.111 de hectare de perdele forestiere de-a lungul drumurilor naţionale stabilite de CNADNR.
\"Conservarea pădurilor din România trebuie abordată prin planuri pe termen lung, nu de la un an la altul. De aceea, în perioada 2015-2016 vom realiza un studiu pentru identificarea la nivel naţional a tuturor terenurilor degradate apte pentru a fi împădurite, studiu care va sta la baza unui Program multianual de împăduriri\", a mai spus Graţiela Gavrilescu.


Articole înrudite