Modificări aduse Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate

 
Miercuri, 08 Martie 2017 00:00
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comisia Europeană (CE) a aprobat modificarea Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014 - 2020 (POAD), realizată de Guvernul Cioloş, prin care se oferă mese calde şi trusou pentru nou-născuţi, reiese din informaţiile publicate pe site-ul www.fonduri-ue.ro.
"Prin Decizia de punere în aplicare a Comisiei Europene din 20 februarie 2017 au fost aprobate modificări ale Programului Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate, programul operaţional de asistenţă alimentară şi asistenţă materială de bază pentru sprijin din Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane în România. Referitor la ajutoarele alimentare, modificarea constă în distribuţia alimentelor de bază, atât sub formă de pachete cu alimente, cât şi ca mâncare preparată. Astfel, destinatarii ajutoarelor alimentare vor putea servi mese calde în cadrul cantinelor, la domiciliu, dacă sunt nedeplasabili, sau în centre speciale de distribuţie, dacă sunt persoane fără adăpost", se arată în document.
În ceea ce priveşte lipsurile materiale de bază, vor fi organizate operaţiuni adaptate tipului de ajutor, copiii cei mai dezavantajaţi din învăţământul de stat preşcolar, primar şi gimnazial vor primi rechizite începând cu anul şcolar 2017-2018, cuplurile mamă — nou-născut în situaţie vulnerabilă vor beneficia de trusoul pentru nou-născuţi la ieşirea din maternitate. Măsura va contribui la reducerea numărului de copii abandonaţi în maternitate.
De asemenea, persoanele fără adăpost vor putea accesa un stoc de articole de îmbrăcăminte, încălţăminte şi saci de dormit, în principal pentru iarnă, dar şi produse de igienă.
Pentru toate tipurile de ajutor furnizat prin POAD vor fi oferite măsuri auxiliare, constând în consiliere şi distribuire de materiale informative.
POAD are o alocare totală de 518,83 milioane euro în perioada 2014 — 2020. Contribuţia bugetului Uniunii Europene este de 85%, iar cofinanţarea de la bugetul naţional este de 15%. POAD este o continuare a Programului European de Ajutorare a Defavorizaţilor (PEAD), derulat în perioada 2007 — 2013.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu