22 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Participarea României la Pactul fiscal - foarte apreciată, ratificarea lui - de maximă importanţă”
„Participarea României la Pactul fiscal - foarte apreciată, ratificarea lui - de maximă importanţă”
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a subliniat miercuri, la Bucureşti, că Pactul fiscal este "crucial" pentru UE iar participarea României este foarte apreciată, punctând că ratificarea lui "rapidă" este "de maximă importanţă".
"Europa îşi va continua strategia de readucere a creşterii şi creare de locuri de muncă. Problema şomajului în rândul tinerilor este o prioritate, de aceea Uniunea îşi mobilizează instrumentele. Încurajăm, de asemenea, ca bugetele naţionale şi europene să acorde prioritate motoarelor de creştere, precum investiţiile în energie şi infrastructura de transport, inovaţie şi educaţie. De asemenea, avem nevoie de o continuare a cooperării economice din Europa.
Luna trecută am semnat un tratat pentru disciplină fiscală mai mare. Este crucial pentru Uniune iar participarea României este foarte apreciată, ca semn de încredere şi un vot de încredere pentru viitor. Acum este de maximă importanţă ratificarea lui rapidă de către toţi semnatarii", a spus preşedintele Consiliului European, în declaraţia comună susţinută cu preşedintele Băsescu, la Palatul Cotroceni.
El a punctat că a discutat cu preşedintele Băsescu despre situaţia din zona euro, adăugând că în momentul de faţă trecem printr-o "uşoară recesiune" iar provocările din unele ţări sunt foarte importante.
Herman Van Rompuy a abordat în discuţiile cu şeful statului şi "provocările" din domeniul energiei.
"Pe fondul creşterii costurilor la energie, securitatea energetică este mai importantă decât oricând. Salutăm implicarea României pentru dezvoltarea coridorului sudic, este crucial pentru Europa şi România, domnule preşedinte.
În final, am discutat bugetul european viitor, am luat act de priorităţile României, pe care preşedintele Băsescu mi le-a prezentat. Agricultura şi politica de coeziune rămân importante pentru o Uniune competitivă şi integrată. Bugetul trebuie să fie un instrument de creştere în toată Uniunea.
La următorul Consiliu European din iunie vom continua discuţiile. Îi mulţumesc preşedintelui Băsescu, din nou, pentru curajul dumnealui pe care l-a arătat anul trecut şi pentru cooperarea sa pozitivă în Consiliul European", a afirmat preşedintele Consiliului European.
El a felicitat România pentru faptul că s-au împlinit şapte ani de la aderarea la UE.
"Vă mulţumesc, domnule preşedinte, pentru ospitalitate şi pentru discuţia bună pe care am avut-o astăzi. Mai întâi, doresc să felicit guvernul şi cetăţenii români. Exact cu şapte ani în urmă, pe 25 aprilie 2005, s-a semnat Tratatul de aderare la UE, la Luxemburg.
A fost un moment important pentru România, dar şi pentru UE. Þara dumneavoastră a aderat numai acum cinci ani de zile, dar deja nu ne putem imagina Uniunea noastră fără România. Salut rolul important pe care preşedintele Băsescu îl joacă în Consiliul European", a subliniat Van Rompuy.


Articole înrudite