19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Regiunile din România trebuie să fie funcţionale până în decembrie 2013
Regiunile din România trebuie să fie funcţionale până în decembrie 2013
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea, a afirmat că în decembrie 2013, cel mai târziu, regiunile din România trebuie să fie funcţionale, cu structurile de conducere deja alese, pentru ca acestea să devină partenere directe cu Comisia Europeană.
"Nu putem veni cu proiectul de lege în Parlament până nu se modifică Constituţia. Să existe noţiunea de regiune ca unitate administrativ-teritorială. Preconizăm să avem Referendum de modificare a Constituţiei în luna septembrie. Imediat, venim cu tot pachetul de legi în Parlament şi pregătim cadrul instituţional necesar pentru regionalizare. După modificarea Constituţiei şi apare noţiunea de regiune, în legislaţia electorală trebuie să apară funcţia de preşedinte al regiunii şi modalitatea de alegere a acestuia şi a Consiliului regiunii", a declarat, la Parlament, Liviu Dragnea.
El a precizat că "procesul de regionalizare se va derula în paralel şi în strânsă legătură cu procesul de descentralizare".
"Vor pleca competenţe de la nivelul Guvernului către diverse regiuni, în special competenţe legate de dezvoltare regională. De asemenea, procesul de descentralizare a competenţelor de nivel ministerial către regiuni şi către judeţe va determina o subţiere a personalului la structurile deconcentrate din judeţe şi automat şi la ministere, personalul se va diminua, în condiţiile în care o parte importantă din competenţe merge la nivel local", a mai spus Dragnea.
Ministrul Dezvoltării Regionale a subliniat că, împreună cu ministrul Finanţelor, vicepremierul Daniel Chiţoiu, va coordona în perioada imediat următoare stabilirea normativelor de personal la nivelul ministerelor.
"Este nefiresc să existe normative de personal numai la administraţia locală, în schimb, la nivel central fiecare minister poate să se facă o organigramă atât cât se permite, ceea ce nu e în regulă. Aparatele proprii ale viitoarelor regiuni vor fi actualele agenţii de dezvoltare regională, deci nu vor fi angajări în plus. Vom păstra în continuare şi pentru regiuni normative de personal şi standarde de cost pentru cheltuielile de funcţionare. Tot procesul nu va genera cheltuieli în plus, ci dimpotrivă, s-ar putea să fie şi economic. Este un proces care va începe în următoarele două săptămâni. Sper să ajungem la o diminuare a personalului, cel puţin în administraţia locală, cu 10-15%", a susţinut Dragnea.


Articole înrudite