Reţeta magiunului de prune Topoloveni a ajuns la venerabila vârstă de 105 ani Recomandat

Marți, 16 Iulie 2019 09:53
Publicat în National
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Magiunul de prune Topoloveni, primul produs românesc certificat la nivel european prin Indicaţia Geografică Protejată (IGP) este preparat după o reţetă păstrată din anul 1914. Tradiţia gastronomică românească este astfel reprezentată cu mândrie şi corectitudine peste tot în lume. Magiunul de prune Topoloveni se bucură de cele mai preţioase aprecieri, din partea tuturor consumatorilor care preferă produse naturale, de cea mai bună calitate, fără zahăr adăugat, fără conservanţi şi aditivi alimentari. O dovadă în acest sens este titlul de Furnizor al Casei Regale a României, siglă pe care consumatorii o pot regăsi pe eticheta produselor Topoloveni.

La 105 de ani de tradiţie şi peste opt ani de recunoaştere internaţională, Magiunul de prune Topoloveni a fost promovat cu ajutorul fondurilor accesate de la Uniunea Europeană (UE), în Elveţia, Norvegia, Rusia, America de Nord şi Orientul Mijlociu. De asemenea, Magiunul de prune Topoloveni este protejat prin certificarea IGP din 07 aprilie 2011 şi cu sprijinul UE în state precum Canada, Republica Singapore şi Japonia.

Magiunul de prune Topoloveni este certificat de către Institutul de Cercetări Alimentare drept aliment funcţional, care consumat în mod curent contribuie la menţinerea stării optime de sănătate, prin aportul de macroelemente, microelemente, macronutrienţi, micronutrienţi (fitonutrienţi, în special antioxidanţi, vitamine, fibre alimetare). Poate fi consumat de persoane de toate vârstele (de la 6 luni, când începe diversificarea alimentaţiei bebeluşilor, până la persoanele diagnosticate cu diabet - cu acordul medicului curant, întrucât are indice glicemic scăzut: 39/100 g). Prunele atent selecţionate (din cel puţin patru soiuri) sunt fierte în vase speciale cu pereţi dubli, fără foc direct, în aşa fel încât sunt păstrate aproape integral calităţile sanogene ale prunelor proaspete.

Istoricul certificărilor de calitate

- Protected Geografical Indication (EU) - Comisia Europeană acordă Magiunului de prune Topoloveni certificarea de Indicaţie Geografică Protejată, prima certificare de acest fel acordată unui produs tradiţional românesc. "Specialitatea românească este acum una dintre cele peste 1.000 de denumiri de produse protejate, în conformitate cu legislaţia de protecţie a indicaţiilor geografice, denumirilor de origine şi a specialităţilor tradiţionale", se menţionează în declaraţia oficială a Comisiei. Publicarea brandului "Magiun de prune Topoloveni" în Jurnalul Oficial al UE reprezintă o recunoaştere a autenticităţii, a tradiţiei, a istoriei, a reputaţiei şi a excepţionalelor calităţi ale produsului, plasându-l în categoria premium a dulceţurilor din fructe;
- "Superior Taste Award", Institutul pentru Gust şi Calitate Bruxelles (ITQI), 2010, 2011. În anii 2013 şi 2014, Magiunul de prune Topoloveni a primit din partea ITQI două din maximum trei stele de aur, ceea ce înseamnă că produsul a fost apreciat ca având un gust remarcabil;
- Official Supplier of Royal House of Romania (Furnizor oficial al Casei Regale a României);
- Ambassador of the "Romanian traditional taste" - (brandul turistic al României - oferit de Ministerul Turismului, postat pe eticheta produsului);
- Certificat "Atestarea Calităţii" - Centrul Naţional de Teste Comparative;
- Produs tradiţional recomandat de BIO ROMÂNIA;
- Cod NATO: NCAGE: 1A64L;
- Certificat KOSHER;
- Magiunul de prune Topoloveni - ambasador al bunului gust românesc;
- Certificat HALAL, atat pentru Magiunul de prune Topoloveni cât şi pentru unitatea de producţie;
- Magiunul de prune Topoloveni poate face parte din dieta pacientului cu diabet zaharat, se arată în concluziile unui studiu efectuat la Institutul pentru Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice "N. C. Paulescu";
- August 2015 - Magiunul de prune Topoloveni a primit o stea la Great Taste Awards în Marea Britanie.

Reţetă de prăjitură cu Magiun de prune Topoloveni

Ingrediente: 3 ouă; 120 g zahăr; 250 g făină; un praf de copt; un plic de budincă de vanilie; 100 ml lapte; 100 g unt; Magiun de prune Topoloveni.

Se bat ouăle cu zahărul şi se adaugă făina, praful de copt şi plicul de budincă. Se mixează totut bine, apoi se adaugă laptele şi untul. Se pune compoziţia într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Din loc în loc se pune câte o linguriţă cu magiun astfel încât să se acopere toată suprafaţa.

Se introduce tava în cuptor, la foc mic şi după aproximativ 15-20 de minute se testează cu scobitoare. După ce este gata, se scoate tava din cuptor şi se lasă să se răcească. Apoi se desprinde hârtia de copt şi se porţionează prăjitura.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu