22 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
România sistează cererile de rambursare de bani europeni
România sistează cererile de rambursare de bani europeni
România a sistat cererea de rambursare de bani comunitari de la Comisia Europeană în patru programe operaţionale de la 1 iulie până la efectuarea unor audituri europene programate să se încheie pe 17 iulie, a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.
Cele patru programe sunt Programul Operaţional Regional, de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Programul Operaţional Sectorial de Mediu, de la Ministerul Mediului, POS Transport, de la Ministerul Transporturilor, şi POS Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE).
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a precizat că auditul european va cuprinde atât cele 4 autorităţi de management aferente programelor, cât şi Unitatea Centrală pentru Verificarea Achiziţiilor Publice (UCVAP) de la Ministerul Finanţelor, precum si Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP).
"Avem o întâlnire în care discutăm modalitatea în care vom pregăti misiunile de audit care urmează să se desfăşoare în perioada 5-17 iulie pentru patru programe operaţionale: POR, POS Mediu, POS Transport şi POS CCE. (...) Deocamdată, înţelegerea cu Comisia Europeană este ca începând din 1 iulie să nu mai trimitem cereri de rambursare către Comisia Europeană până când nu vom avea o înţelegere cu Comisia", a spus Orban, care a participat la o reuniune la Guvern privind fondurile europene.
El a subliniat că sistarea transmiterii de cereri de rambursare nu echivalează nici cu o suspendare, nici cu o întrerupere a acestor programe operaţionale, ministrul susţinând că plăţile interne de bani de la ministerele de linie către beneficiarii programelor europene nu vor fi afectate.
"Asta nu are niciun fel de a face cu o chestiune de suspendare a programelor operaţionale, sunt pur şi simplu condiţiile pe care le avem în tratarea acestei situaţii. (...) Nu e o întrerupere nici formală nici informală. (...) Cererile de rambursare se trimit în principiu o dată sau de două ori pe lună. Deci din punctul acesta de vedere nu văd niciun fel de problemă că pentru o perioadă relativ restrânsă nu trimitem cereri de rambursare", a afirmat Leonard Orban.
De asemenea, ministrul Afacerilor Europene a arătat că ministerele dispun de bani pentru efectuarea de plăţi interne.
La rândul ei, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a precizat că ministerul său dispune de fonduri pentru efectuarea de plăţi interne în următoarea lună şi jumătate.
În context, oficialii guvernamentali au dat asigurări că în acest moment România nu are niciun program operaţional suspendat, situaţie valabilă şi pentru următoarele săptămâni, cel puţin.
"În momentul de faţă, în ceea ce priveşte fondurile structurale şi de coeziune, niciun program operaţional nu este suspendat. Dacă vor fi suspendări, aceasta este o decizie care se va lua în următoarele săptămâni, nu în prezent", a spus ministrul Orban.
În decembrie 2011, plăţile pe cele patru programe operaţionale menţionate au fost reluate în anumite condiţii, referitoare la îndeplinirea unor obiective de către România, până la sfârşitul lunii iunie.
Aceste măsuri ţin de organizarea internă a structurilor diferitelor autorităţi de management şi de elemente referitoare la domeniul achiziţiilor publice, a precizat Orban.
Mai departe, autorităţile române vor avea discuţii extinse cu Comisia Europeană şi după misiunile de audit din 5-17 iulie se va lua o decizie la nivelul Comisiei Europene în privinţa acestor programe operaţionale pentru România.
În urma deciziilor de la Bruxelles, ar putea să fie înlăturate complet sau parţial corecţiile preventive de 10% aplicate proiectelor europene în cele patru programe operaţionale sau, în cel mai rău caz, ar putea fi suspendate rambursările de bani europeni din cele patru programe.
„Aşteptăm ca un rezultat clar din partea CE să apară în următoarele săptămâni”, a mai declarat Leonard Orban.


Articole înrudite