24 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şeful APIA: Anul acesta este primul an când toţi fermierii sunt verificaţi
Şeful APIA: Anul acesta este primul an când toţi fermierii sunt verificaţi

2023 este primul an în care toţi fermierii care au depus cereri la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pe schemele de plată vor fi verificaţi, a anunţat, joi, la Indagra, directorul general al APIA, Cornel Constantin Turcescu.
"Anul acesta este primul an când toţi fermierii sunt verificaţi. Pe lângă eşantioanele de control care sunt extrase şi obligatorii, vorbim de 5% din totalul populaţiei de fermieri, undeva la 760.000 de fermieri. Gândiţi-vă ce înseamnă să fiţi controlaţi fără să simţiţi. Toţi, fiecare dintre noi. Asta înseamnă muncă foarte multă, asta înseamnă perioadă de implementare foarte agresivă. Şi vă spun şi de ce zic foarte agresivă, pentru că dacă până acum stabileam suprafeţele, determinam suprafeţele, calculam un cuantum în funcţie de eligibilitatea cererilor dată de un eşantion de control, care niciodată n-a depăşit clasic plus teledetecţie 60.000 de fermieri, gândiţi-vă ce înseamnă să ai un eşantion de control unde niciunul dintre fermieri nu este exclus. Ba mai mult, toţi sunt incluşi în acest eşantion", a declarat Cornel Turcescu, la conferinţa "Orizonturi ale Planului Strategic 2023-2027".
Şeful APIA a subliniat că 2023 este un an de început, pentru că sunt provocări noi în ceea ce priveşte schemele de plată gestionate de instituţie, dar şi modificări majore în ceea ce priveşte verificarea şi asigurarea plăţilor.
"De ce sunt provocări noi? Pentru că, aşa cum ştim, cel puţin de la comitetele de plăţi directe şi de la informările pe care le-am primit şi care au devenit imperative de la Comisia Europeană, sistemele au suferit modificări majore în ceea ce priveşte verificarea şi asigurarea plăţilor în concordanţă cu toate prevederile legale. De ce spun asta? Pentru că este foarte important să cunoaşteţi şi dumneavoastră activitatea agenţiei, după ce se realizează plăţile întotdeauna au fost verificate, în fiecare an, pe declaraţiile de cheltuieli. Prin urmare, prima grijă a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură este să realizeze plăţile şi a doua, în conformitate cu prevederile legale, să eliminăm cât se poate de mult riscul pentru fondurile pe care le gestionăm", a explicat el.
Potrivit sursei citate, noile scheme de plată din Planul Strategic PAC 2023-2027 nu au suferit modificări foarte mari faţă de vechile scheme, însă toate au fost construite în jurul schemei pe suprafaţă, pentru că niciuna dintre ele nu nu este posibilă fără o suprafaţă eligibilă determinată.
"Vorbim despre schema de plată pentru suprafaţă, pe care o cunoaştem fie sub formă de SAPS, fie sub formă de BISS. Schema pentru suprafaţă face referire la toate categoriile de folosinţă, cu o singură condiţie beneficiarul trebuie să exploateze minimum un hectar agricol. De aici pornim cu celelalte scheme (...), adică se împachetează celelalte scheme. Niciuna dintre ele nu este posibilă fără să avem o suprafaţă eligibilă determinată", a adăugat Turcescu.
Acesta a transmis fermierilor că din punct de vedere tehnic şi al legiferărilor, APIA este pregătită pentru a implementa noile scheme dar şi pentru efectuarea plăţilor către fermieri. "Dosarele fermierilor sunt instrumentate în funcţie de gradul de complexitate şi vor intra în avans undeva la peste 95-96% dintre fermierii care au depus cerere şi urmare tuturor controalelor, cererile sunt eligibile pentru plata avansului", a subliniat el.
Nu în ultimul rând, directorul general al APIA a precizat că începând de anul acesta declaraţia fermierului se va afla într-o marjă de eroare foarte mică, ceea ce va aduce o siguranţă că banii ajung într-un mod corect la fermieri şi cu cât mai puţine corecţii financiare din partea Comisiei Europene.
"De anul acesta, declaraţia fermierului se va afla într-o marjă de eroare foarte, foarte mică, pentru că orice neconformitate va fi vizibilă ulterior. Orice neconformitate vizavi de parcelele pe care le exploatează, orice condiţie pe care nu o respectă privind accesarea acestor ecoscheme, dacă vorbim de la copaci, dacă vorbim de la rotaţia culturilor, dacă vorbim de orice vreţi dumneavoastră este vizibilă. Aşadar, anul acesta este un an atipic, greu, dar totodată bun, pentru că având astfel de sisteme câştigăm şi noi certificarea, şi ne asigurăm că banii ajung la dumneavoastră în mod corect şi cu cât mai puţine corecţii financiare din partea Comisiei Europene, pentru că nu există audit de când funcţionez şi lucrez în această instituţie să nu existe un minimum de corecţie financiară", a susţinut oficialul APIA.
Planul Strategic PAC 2023-2027 include 89 de intervenţii prin care fermierii pot accesa fonduri europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală şi are un buget de 15,8 miliarde de euro. Din totalul intervenţiilor, 62 vor fi implementate de APIA, ceea ce înseamnă mai mult de 12 miliarde de euro.
Pilonul I (Fondul European de Garantare Agricolă - FEGA) are pe plăţi directe un buget de 9,78 miliarde euro, iar pe intervenţii sectoriale - 151 milioane euro, în timp ce Pilonul II (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală - FEADR + Buget Naţional - BN ) - 5,87 miliarde euro, din care bugetul pentru intervenţiile de mediu şi climă şi bunăstarea animalelor este de 2,45 miliarde euro.
APIA este de 15 ani lider al absorbţiei fondurilor europene în domeniul agriculturii, gestionând multiple forme de sprijin, finanţate din FEGA, FEADR şi BN, valoarea totală a fondurilor absorbite depăşind 39 miliarde de euro, în timp ce rata rată medie anuală a absorbţiei a ajuns la 96%, notează Agerpres.


Articole înrudite